Kauza bytu Stanislava Grosse ukazuje na jeden z problémů českého Parlamentu

Premiér Stanislav Gross, foto: Autor
0:00
/
0:00

Premiér Stanislav Gross chce žalovat Mladou frontu Dnes za to, jak informuje o jeho finanční situaci. Deník v sobotním vydání dokazoval, že si Gross nemohl ze svých příjmů našetřit na koupi nového bytu. Podle premiéra ale Mladá fronta Dnes podhodnotila jeho legální finanční možnosti. Diskuse o penězích na druhé straně ukázala na letitý problém české politiky, totiž na nepřehledný systém poslaneckých náhrad. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Premiér Stanislav Gross,  foto: Autor
Premiér tvrdí, že si do roku 1999 vydělal jako poslanec dost na to, aby kromě peněz z hypotéky a půjčky od strýce měl z čeho zaplatit nový byt a jeho vybavení. Své tvrzení podložil na sobotní tiskové konferenci daňovými doklady, do kterých umožnil novinářům nahlédnout.

"Z nich jasně vyplývá, že mé čisté příjmy do období, které uvádí Mladá fronta Dnes, tj. do srpna 1999 nečinily milión devět set padesát tisíc, ale tři milióny pět set třináct tisíc sto sedmdesát jedna korun."

Stanislav Gross zároveň odmítl tvrzení Mladé fronty Dnes, že vždy prý hovořil pouze o vlastních úsporách a hypotéce a nezmínil se také o půjčce od strýce. Premiér se odvolal na páteční Hospodářské noviny.

"..které uvedly mé prohlášení z roku 2002, kdy jsem řekl, cituji: Byt jsem financoval z úspor, s pomocí rodiny a také z hypotéky.Tudíž není pravda, že jsem nikdy nemluvil o finanční pomoci z rodiny. Jestliže se tenkrát nikdo nezeptal, kdo mi z rodiny půjčil, to je věc spíše žurnalistů. Tehdy jsem to ale veřejně řekl."

Pokud jde o čisté příjmy Stanislava Grosse do roku 1999, redaktoři Mladé fronty Dnes trvají na zveřejněné částce a odvolávají se na audit nezávislé firmy. Potíž je ovšem v tom, co lze zahrnout do čistých příjmů. Premiér uvádí, že do nich započítává i různé poslanecké náhrady.

"Já hovořím o tom, o čem psala Mladá fronta Dnes, o mých čistých příjmech. Samozřejmě včetně náhrad za bydlení, za dopravu, za funkční příplatek a podobně."

Je ale korektní zahrnovat poslanecké náhrady, které mají sloužit k náplni práce poslanců, do čistého osobního příjmu? Na to jsem se zeptal prvního místopředsedy Poslanecké sněmovny a křesťanských demokratů Jana Kasala.

"Já si myslím, že se to nedá zahrnout do čistého příjmu. Ten je příjmem po zdanění. Náhrady, jak známo, zdaněny nejsou a jsou určeny pro jiné platby než jsou běžné náklady rodiny. Je ale možné připustit, že někdo může, když ušetři v náhradách, využít ty prostředky i pro svou osobní spotřebu. Pak je to ale o něčem jiném, pak je to jiný problém. Poslanecká náhrada je prioritně určena k něčemu jinému, než aby vylepšovala rodinné rozpočty."

Štědrý a nepřehledný systém poslaneckých náhrad se ale přes všechnu kritiku veřejnosti i některých politiků stále nedaří změnit. Proč?

"My máme bohužel prozatím tu smůlu, že není nikdo, kdo by nám ty platy a náhrady mohl stanovit. Osobně uvažuji se svými kolegy z KDU-ČSL, že by bylo možné najít jiný mechanismus. Prozatím ho nechci blíže specifikovat."

Vraťme se ale ještě ke sporu Premiéra s Mladou frontou Dnes. Jaký je osobní pocit Jana Kasala z této kauzy?

"Ten dojem není příliš příznivý, protože je to další důvod pro zpochybnění lidí, kteří se pohybují v tzv. vysoké politice. Čím dříve se ta věc uspokojivě vysvětlí, tím lépe pro nás pro všechny, byť se to v tomto případě týká Stanislava Grosse a ne vlády nebo politické reprezentace. Je to ale jeden z důležitých kamínků v té mozaice, kterou si o nás politicích vytváří veřejnost. Proto si myslím, že by bylo dobře, kdyby se to vyjasnilo."