Kde zemřel Jan Masaryk…

Koupelna Jana Masaryka, foto: Ondřej Tomšů
0:00
/
0:00

Před 70 lety, 10.března 1948 brzy ráno našli zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí ležet na nádvoří Černínského paláce tělo Jana Masaryka. Oblíbený ministr zemřel po pádu z okna, okolnosti jeho smrti dodnes nejsou zcela objasněny.

Jan Masaryk,  foto: United States Library of Congress
Jan Masaryk zemřel ve vypjaté době, krátce po komunistickém převratu, v době, kdy se rozjížděly čistky, a která byla velmi vzdálená té, kdy v čele Československa stál jeho otec. Svědkem posledních chvil Jana Masaryka je jeho byt v Černínském paláci. Prostor, jehož obyvatelé jsou dokladem pohnutých dějin republiky ve 20. století. Provede nás po něm Pavel Šílený z ministerstva zahraničních věcí.

"Nacházíme se v pracovně ministerského bytu. Byt byl otevřen jako součást ministerstva v roce 1934, když skončila rekonstrukce, kterou vedl architekt Pavel Janák. Druhé patro Černínského paláce zasvětil vyloženě soukromým prostorám pro ministra. Byt poprvé sloužil Kamilu Kroftovi, jako předválečnému ministru zahraničí, následně za okupace zde bydlel první protektor Konstantin von Neurath. Po válce se sem nastěhoval Jan Masaryk, který zde žil až do roku 1948, kde ho zde potkal jeho tragický osud."

Bydlel zde ministr i s rodinou? Nemyslím Jana Masaryka, ale jak to bylo třeba u Kamila Krofty?

"Pan Krofa zde bydlel i s rodinou, stejně tak Konstantin von Neurath. S rodinou zde po Janu Masarykovi bydlel i Vlado Clementis, který byl pak odsouzen j smrti v procesu se Slánským."

Teď jsme tedy v pracovně.

Pracovna Jana Masaryka,  foto: Ondřej Tomšů
"Ano, její interiér je asi nejzachovalejší část bytu. Knihy v knihovně patřily skutečně Janu Masarykovi a nábytek je tady původní, jak jej navrhl ještě Pavel Janák, byť je samozřejmě repasovaný."

Clementis byl poslední, kdo tady bydlel?

"Ano, ten prostor byl pak v podstatě jako soukromý prostor pro ministra zapomenut. Část byla přestavěna na kanceláře a část sloužila jako skladiště a až na začátku 90.let ten prostor znova ožil a obýval jej částečně Jiří Dienstbier starší."

Byly v tom bytě i nějaké technické vychytávky, které nebyly tehdy běžné?

"Určitě. Byt byl navrhován velice velkoryse, jako luxusní byt pro ministra a jako takový má i několik tehdejších novinek. Jsou zde třeba vestavěné skříně, což je pro nás dnes samozřejmost, ale tehdy to byla designová vychytávka. V koupelně, kam se později půjdeme podívat, je například masážní sprcha."

A teď už jsme přišli do ložnice Jana Masaryka?

"Ano, tady je ložnice ministra. Udržujeme ji ve stavu, který připomíná Jana Masaryka. Nábytek zde není bohužel původní, nicméně ty prostory byly v devadesátých letech upraveny podle fotografií tak, aby vizuálně připomínaly podobu ložnice v době, kdy sloužila Janu Masarykovi. Jediná původní věc je rádio, které Masarykovi patřilo. Je americké výroby z roku 1936 a stále je funkční."

Ložnice Jana Masaryka,  foto: Ondřej Tomšů
S posledními chvílemi Jana Masaryka je spojena koupelna. Můžeme se do ní jít podívat?

"Koupelna není bohužel vybavena žádným nábytkem. Pod oknem bývala lavička a ve sprše tehdy po Masarykově smrti stála židle. Teď je to jen prázdná místnost."

Tohle je přímo okno, že kterého vypadl, skočil nebo byl shozen Jan Masaryk. Můžeme jej otevřít?

"Můžeme a je celkem dobře vidět, že v úrovni podlahy je z venku římsa, která má 60 cm. Jedna z teorií, jak se ta událost mohla stát je i tak, že Jan Masaryk mohl z různých důvodů sám vylézt z toho okna. Třeba proto, že se bál, že mu někdo usiluje o život, slyšel jej přicházet a snažil se odejít, protože ta římsa propojuje celé toto křídlo. A pak z římsy uklouzl nebo jej někdo strčil. Ale to je jen jedna z teorií.

Koupelna Jana Masaryka,  foto: Ondřej Tomšů
Další je samozřejmě teorie sebevraždy. Je zajímavé, že se k ní kloní lidé, kteří Jana Masaryka znali možná nejlépe, například jeho tajemník Antonín Sum. Pro nás nejdůležitější je teorie vraždy, protože takhle to koneckonců uzavřela policie v roce 2003 při posledním vyšetřování. Případ je uzavřen jako vražda, pachatel neznámý."

Jaká hloubka je pod námi?

"Nejsem si úplně jist, ale jsou to dvě vysoká barokní patra. Je to zhruba 15 metrů."

Jana Masaryka našli ležet pod oknem na nádvoří. Právě tam jsme se přesunuli i my.

"Nad námi se nachází okno z koupelny ministerského bytu. Zde ve dlažbě je zabudovaná plaketa, která připomíná místo dopadu Jana Masaryka. Ve skutečnosti je to místo, kde bylo tělo nalezeno, je dále, než je plaketa. Je zhruba tři metry od stěny paláce. Právě vzdálenost těla od stěny je jedním z nejdůležitějších důkazů, které ukazují na tu variantu vraždy. Podle znaleckého posudku, který byl vypracován při tom posledním vyšetřování, soudní znalec prohlásil, že není v podstatě možné, aby člověk, který chce spáchat sebevraždu, skončil v takové pozici a v takové vzdálenosti jako v tomto případě."

Každoročně probíhá 9.března na nádvoří Černínského paláce pietní akt k uctění památky Jana Masaryka. Stejně tak tomu bylo i letos.