Kdo ochutnal, většinou se vrátí, říkají ovocnáři. Přesto museli vykácet třetinu jabloňových sadů

V Českém středohoří zanikla část jabloňových sadů. Například Zemědělské družstvo Klapý vykácelo na začátku roku celou třetinu svých jabloňových sadů. A důvod? Nízké výkupní ceny. Jablka se jim nevyplatí pěstovat.

Už na podzim očesali jen čtvrtinu úrody, zbytek jablek spadl. Na místě sadu pod hradem Hazmburk bude růst tráva. Z osmi hektarů zmizely také třešně, nebyl o ně zájem.

Družstvo vybudovalo sklad pro 450 tun ovoce

Jabloňový sad | Foto: lumix2004,  Pixabay,  Pixabay License

V okolí chybí zpracovatelský závod, proto jablka skončila na zemi. Družstvo přitom vybudovalo kompletní zázemí pro sklad ovoce. Prostory jsou chlazené, do boxů s řízenou atmosférou se vejde 450 tun ovoce.

Jablka tak vypadají na jaře jako v okamžiku sklizně. "Uskladnili jsme zhruba 130 tun jablek, to je tolik, kolik dokážeme prodat u nás, vše ostatní by produkovalo ztrátu. Elektřina na provoz boxů je drahá," přiblížil situaci ředitel družstva Otakar Šašek.

Jaro v jabloňovém sadu | Foto: 12019,  Pixabay,  Pixabay License

Roční ztráta se prohloubila na téměř 6 milionů korun. "Bylo to způsobeno tím, že byla poměrně dobrá úroda třešní, velkou část jsme ale vůbec neočesali, nebyl o ně zájem a nedokážeme sehnat dostatečný počet lidí na česání. Předpokládali jsme, že u jablek to bude lepší, ale nebylo," uvedl Šašek.

Zákazníci si kvalitu jablek pochvalují

Loni poprvé si mohli zájemci sami očesat jablka. Tímto způsobem se prodalo 45 tun. Zadarmo v rámci samosběru poskytlo družstvo úrodu litoměřické potravinové bance. "Co si načesali, bylo jejich." Před covidem pro jablka jezdili lidé, kteří je poté prodávali na farmářských trzích. To se ale koronavirovou pandemií zastavilo a už neobnovilo.

Sklizeň jablek | Foto: lumix2004,  Pixabay,  Pixabay License

Kvalita jablek z Litoměřicka je přitom velmi dobrá. Do prodejny jezdí lidé z okolí, ale i z Prahy, Chomutova, Mostu. Podle prodavačky Ivany Tobiškové jezdí zájemci od podzimu až do května. "Kdo ochutnal, většinou se vrátí," podotkla.

Ztráta ovocnářů bude čtvrt miliardy korun

V Česku se loni se sklidilo 138 150 tun jablek. V roce 1989 bylo23 000 hektarů sadů, od té doby zmizelo 47 procent. Český trh zahltila polská jablka, která kvůli napadení Ukrajiny Ruskem nelze vyvézt na východ.

Ztráta českých ovocnářů z loňské sklizně jablek bude kolem čtvrt miliardy korun. Důvodem je snížení farmářských cen jablek a výrazně zvýšené náklady na pěstování a především na skladování úrody. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Není se co divit, že v této situaci odmítají investovat do obnovy sadů. Jak uvedl Ludvík pro server Novinky.cz, loni se vysázelo pouhých asi 150 hektarů sadů, což bylo nejméně v novodobé historii českého ovocnářství. Aktuálně probíhá spíše masivní kácení.

Foto: JillWellington,  Pixabay,  Pixabay License