Kdo s kým kamarádí a kdo se koho štítí

Milan Šimonovský

V této rubrice jsme se před týdnem zabývali problémem korupce v obecné rovině - jak moc je k ní česká společnost shovívavá a jak ji z nadhledu hodnotí různé průzkumy a indexy. A krátce poté vypukl další skandál, ve kterém padlo nejméně šest obvinění z kvůli snaze uplácet státní úředníky a kde se zmiňovaly názvy hned tří ministerstev: zemědělství, dopravy a životního prostředí.

Milan Šimonovský
Ve čtvrtek 9. března detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zatkli sedm lidí. Mezi nimi dva zaměstnance resortu dopravy a pět podnikatelů či lobbistů. Domovní prohlídky se zaměřily také na kanceláře zadržených úředníků - administrativního tajemníka Státního fondu dopravní infrastruktury Josefa Lázničky a Ludmily Schwarzové, vedoucí sekretariátu náměstka ministra dopravy. Policie je podezírá z toho, že přes letité kontakty v dalších státních úřadech i strategických soukromých firmách pomáhali skupině podnikatelů za úplatky ovlivňovat státní rozhodnutí. Ministr dopravy Milan Šimonovský byl podle svých slov sice v šoku, ale zase se mu ulevilo, že v dané věci nešlo o aktivity jeho resortu:

"Já jsem v šoku, protože se snažím kredit ministerstva držet, a je to první případ, kdy jsem se setkal takhle blízko s kriminální činností. A je to věc, která je spojena s výrobou bioetanolu, která se netýká ministerstva, ale soukromých aktivit zadržené osoby."

Zmínka o bioetanolu si vyžaduje delší vysvětlení: podle všeho by ve věci mělo jít o ovlivňování pravidel na výrobu biolihu. Ten se měl od příštího roku plošně přimíchávat do benzinů, takže pro výrobce biopaliva by to znamenalo jistý odbyt a zisky.

Libor Ambrozek a Karolína Šůlová,  foto: ČTK
Výběrové řízení, které by rozdělilo kvóty na výrobu biolihu, už předloni na podzim vyhlásilo ministerstvo životního prostředí. Loni v létě ale vláda soutěž na žádost ministra Libora Ambrozka nakonec zrušila. Proč, na to se ptáme mluvčí ministerstva životního prostředí Karolíny Šůlové:

"Ministr životního prostředí Libor Ambrozek se rozhodl na základě expertních konzultací výběrové řízení zrušit z několika důvodů: jednak nebyly připraveny návazné právní předpisy, jednak měl pochybnosti o souladu toho nastaveného systému s pravidly obvyklými v evropských zemích, a jednak měl také pochybnosti o transparentnosti celého procesu."

Byly tam zaznamenány nějaké pokusy o uplácení? Nebo nějaký způsob ovlivňování? Z čeho vyplynuly ty pochybnosti?

"Rozhodně se nejednalo o žádné pokusy o uplácení. Nicméně ten systém byl nastaven tak, že mohl zvýhodňovat některý způsob výroby bioetanolu nad jiným. Právě proto se ministr rozhodl to výběrové řízení zrušit."

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Podle Šůlové tedy na její resort nepadá ani stín pochybnosti:

"Ministerstvo životního prostředí v tomto má skutečně čisté svědomí."

I podle České tiskové kanceláře byl tendr zřejmě špatně nastavený, protože umožňoval použití pouze jedné technologie, kterou nedisponovalo všech osm firem, které postoupily do užšího výběru. A tady někde se dá vidět jeden z možných zdrojů potíží. Jsou to úředníci a experti různých resortů, kteří vepisují do návrhů předpisů pravidla, podle nichž se má postupovat v té či oné věci. Obvinění tedy padla hlavy zainteresovaných podnikatelů, jejich lobbyistů a státních úředníků, kteří mají s věci co do činění. V tomto ohledu je to sice smutný, ale svým způsobem banální příběh o snaze soukromých podnikatelských subjektů ovlivnit chování státu ve svůj prospěch, a to za pomoci úplatků.

Vezmeme-li v potaz, že stát se prostřednictvím orgánů činných v trestním řízení jal s těmito praktikami bojovat, jinak bychom totiž o nich ani nevěděli, lze to jen kvitovat.

Zdeněk Škromach
Věc má ale ještě politický rozměr. Oba zmínění státní úředníci, Josef Láznička i Ludmila Schwarzová, jsou totiž také členy ČSSD, Schwarzová je dokonce členkou širšího vedení strany, ústředního výkonného výboru sociální demokracie. Nesmlouvavě se k nim postavil místopředseda strany, premiér Jiří Paroubek svým pondělním výrokem: "Jsou to lidé pro mě naprosto nepřijatelní, v sociální demokracii skončí." K témuž je zároveň vyzval Okresní výkonný výbor ČSSD ve Žďáru nad Sázavou, podle jehož představitelů obvinění z korupce ničí pozitivní obraz ČSSD.

Obou obviněných se ale zastal další významný představitel strany, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ten v úterý uvedl, že ČSSD by podle něj měla s jejich vyloučením počkat, než se celá věc vyšetří. Svým způsobem lze samozřejmě uznat, že ministr jen ctí prezumpci neviny. Stínem na tomto postoji zůstává fakt, že Škromach se zná s obviněným Josefem Lázničkou, který býval poradcem bývalého premiéra Miloše Zemana.

Jak celá záležitost dopadne, je samozřejmě ještě na dlouho otevřenou otázkou. Nelze přece vyloučit, že se oběma úředníkům křivdí. Pro obyvatele České republiky je ale nepochybně už teď zajímavé pozorovat, kdo s kým kamarádí a kdo se koho štítí. Protože, jak říká stará moudrost, naši přátelé jsou naše zrcadlo.