Kdy se budou v Česku prohánět samořiditelná auta? Do pěti let by měl stát testovací okruh

Dan Ťok, foto: ČTK

Ministr dopravy chce v Česku vybudovat testovací okruh na samořiditelná auta. Tato informace zazněla na setkání manažerů automobilek se zástupci vlády. Škoda Auto se chce v příštích letech zaměřit na elektrická auta. Stát podpoří výstavbu dobíjecích stanic miliardou korun.

Bohuslav Sobotka a Bohdan Wojnar,  foto: ČTK
Ministr Dan Ťok (za hnutí ANO) má lokalitu pro testovací okruh už vytipovanou, ale nechce o ní blíž mluvit. Okruh by mohl stát do 5 let. Z technického hlediska jsou již automobilky schopné takové vozy vyrábět. Technologii ale bude nutné důkladně otestovat a část testů nelze provádět v běžném provozu, aby nebyl nikdo ohrožen.

Než se na české silnice vydají samořiditelná auta na elektřinu bude třeba změnit zákony, upozorňuje prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar:

"Určitě vzniknou ve městech systémy, které umožní daleko víc a chytřeji využívat data, která se budou sdílet mezi parkovacími domy, mezi řízením provozu. Přinese to v určitých případech zvýšení bezpečnosti, protože 90 procent nehod je právě způsobeno chybou řidiče."

První elektrická škodovka se má na trhu objevit v roce 2019

Foto: Škoda Auto
Dalším tématem jednání byly elektromobily a připojení aut k internetu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by do roku 2020 mělo v Česku vzniknout aspoň 1200 napájecích stanic pro elektromobily. Stát výstavbu podpoří více než jednou miliardou korun.

Šéf automobilky Škoda Auto Bernhard Maier v rozhovoru s Matějem Skalickým potvrdil, že automobilka se chce zaměřit na elektrická auta:

„První elektrická škodovka bude na trhu v roce 2019. Bude to Škoda Superb plug-in hybrid. Čistě elektrické auto představíme hned poté. V roce 2025 budeme mít více než pět modelů na elektrický pohon, to je náš jasný cíl. Všechno ale začne už v roce 2019."

A co samořiditelná auta?

Dan Ťok,  foto: ČTK
"Ano, to je něco, co také bedlivě sledujeme. My už v autech máme asistované řízení, ale nemusíme být první na trhu. Sledujeme, co naši zákazníci chtějí. Až jednou bude autonomní řízení dostupné, za rozumnou cenu, i Škoda bude mít své samořiditelné auto."

Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok prohlásil, že by chtěl v Česku vybudovat testovací okruh pro samořiditelná auta. Je to pro vás zajímavá zpráva?

"Samozřejmě. Možná v roce 2020, nebo 21 či 22 bude na silnici první samořiditelné auto. A to se potká s obrovským množstvím aut, které budou stále řídit lidé. Proto potřebujeme testovací tratě, kde zjistíme, jak se takové auto chová a co potřebujeme za technologii, aby bylo plně bezpečné. Samozřejmě je také třeba vyřešit řadu etických problémů. Digitalizace zažívá vývoj, který nepamatujeme. S vládou jsme v této souvislosti mluvili také o tom, že jsou potřeba i změny ve školství. Digitalizaci musíme učit i lidi kolem 40 až 50 let, kteří sice nejsou staří, ale ani digitálně zdatní. Musíme je učit, že zájem na dalším vývoji technologií má zásadní význam pro celou společnost."