Klaus: Bělorusko míří do mezinárodní izolace

Demonstrace Bělorusů, foto: ČTK

Zhruba dvě desítky Bělorusů žijících v České republice přišly v úterý demonstrovat na pražské Malostranské náměstí proti politice běloruského diktátora Alexandra Lukašenka. Akci zorganizoval Svaz Bělorusů v zahraničí. Českého prezidenta, vládu a parlament vyzval svaz k zaujetí "jednoznačně tvrdého stanoviska". Více Jaromír Marek.

Demonstrace Bělorusů,  foto: ČTK
Mezi demonstranty byl i Konstantin Mitrofanov, který má v české republice politický azyl už tři roky. V Bělorusku pracoval na ministerstvu sportu.

"Chci žít v normální demokratické zemi, chci žít doma v Bělorusku, ale nemůžu. Máme tam diktátora."

Co říkáte na výsledky referenda a parlamentních voleb?

"Je to podvod!"

Podpořit demonstranty přišla i Amnesty Intenational. Více Radek Dvořáček.

"Přišli jsme podpořit běloruskou menšinu. Situace v Bělorusku z hlediska rovného přístupu k volbám neodpovídá mezinárodním standardům."

Petr Pithart,  foto: ČTK
S běloruským exulanty se sešel i předseda českého Senátu Petr Pithart. Připomněl, že už letos v červnu se v Praze konala mezinárodní konference, které se zúčastnili jako zástupci běloruského exilu tak domácí opozice. Ještě před tím monitorovali situaci přímo na místě senátoři Jan Ruml a Michael Žantovský.

"Sledujeme velmi pečlivě situaci, Senát vám bude vždy naslouchat a Senát se situací v Bělorusku zabýval a bude zabývat."

Ke zneklidněné veřejnosti se v pondělí přidal i prezident Václav Klaus, který svému běloruskému protějšku napsal, že je průběhem nedávných voleb a referenda v Bělorusku zneklidněn. Více Klausův mluvčí Petr Hájek.

"Prezident sdílí obavy mezinárodních a běloruských pozorovatelů, podle kterých podmínky, za kterých se referendum i volby konaly, neodpovídaly zásadám regulérního hlasování. To je pro českého prezidenta nepřijatelné. Soudí, že porušování základních občanských práv, pronásledování politické opozice a potlačování občanských protestů nemají v dnešní Evropě místo a vedou Bělorusko do mezinárodní izolace."

Nedemokratičnost voleb kritizovaly státy Evropské unie i USA. Podle oficiálních výsledků téměř čtyři pětiny voličů podpořily změnu ústavy, která umožní Lukašenkovi zůstat u moci další volební období. Opozice nezískala v parlamentu ani jediné křeslo. Kromě prezidenta Klause reagovala na dění v Bělorusku také česká diplomacie, podle které tamní režim dosáhl vítězství ve volbách pouze manipulací s veřejným míněním i výsledky hlasování. Ke kritice se připojil i bývalý prezident Václav Havel.