Knihovna v Klementinu patří mezi nejkrásnější na světě. Na návštěvníky čeká nová barokní trasa

Barokní knihovna Klementinum

Pro návštěvníky pražského skvostu Klementina bude od dubna připravená nová barokní trasa. Mohou nahlédnout do unikátních prostor, včetně astronomické věže nebo barokní knihovny, která patří mezi nejkrásnější na světě.

Klementinum | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

Národní knihovna a společnost Prague City Tourism chtějí představit objekt nejen jako historickou památku, ale i jako stále živý komplex užívaný vědci i studenty. Klementinum najdete na polovině cesty mezi Staroměstským náměstím a Pražským hradem.

Dříve to bývala jezuitská kolej a vzdělávací centrum po celá staletí. Dnes je sídlem Národní knihovny. "Zároveň je skvostem barokní architektury, jedním z největších souvislých areálů na území Prahy a možná i České republiky," uvedl generální ředitel knihovny Tomáš Foltýn.

Complete visit to Klementinum. Includes the Mirror Chapel and the Baroque Library. HD video.

Turisté často netuší, že je blízko královské cesty takový barokní skvost

Nová barokní trasa bude propagovat i méně známá historická místa. Turisté se totiž často zaměří na hlavní trasu, a neví, že je tu takový barokní skvost. Klementinum se tak dostane na kombinované vstupenky s ostatními objekty spravovanými společností Prague City Tourism, jako jsou Staroměstská radnice, mostecké věže, Petřínská rozhledna či Svatomikulášská městská zvonice.

Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

Zpočátku bude výklad v angličtině a češtině, později se podle zástupců společnosti rozšíří o další jazyky podle zájmu. Jak uvedl Petr Slepička z Prague City Tourism, zájem je také o němčinu, italštinu, francouzštinu a španělštinu.

"Víme, o jaké jazyky je zájem z našich dalších objektů zejména v centru. Dost se liší podle návštěvnosti. Je úplně jiná na Staroměstské radnici, nebo na Petřínské rozhledně. Ale i díky turistické kartě máme zmapované zájemce (karta se dá koupit předem), tak víme, o jaké jazyky bude zájem. Určitě chceme reagovat na státní svátky minimálně v Evropě, tak jak to děláme všude."

Možné budou i privátní prohlídky

Návštěvníci při prohlídce nahlédnou do barokního knihovního sálu, uvidí astronomickou věž či meridiánovou síň, která nabízí pohled na pozdně renesanční astronomické mechanismy z doby rudolfínské Prahy. Jsou možné i privátní prohlídky.

"Předpokládáme, že o ně budou mít zájem dvě skupiny. Jedna po té vzdělávací rovině, druhá po té zájmové. Je to třeba rodina, nebo klientela pětihvězdičkového hotelu, nebo mají lidé večer vstupenky na koncert do lóže a před tím ještě absolvují prohlídku a tak dále. Nebo soukromé firmy, či ti, kteří chtějí udělat dojem třeba v rámci různých oslav narozenin."

Vyhlídka na Prahu z astronomické věže Klementina | Foto: Magdalena Hrozínková,  Radio Prague International

Jak dodal Petr Slepička, trasa se v průběhu roku může obměnit.

"Bude se v průběhu roku minimálně jednou až dvakrát obměňovat k určitému výročí, podle toho, co chce Národní knihovna prezentovat veřejnosti."

V Klementinu se také již od roku 1752 provádějí systematická meteorologická měření, což pro klimatologii představuje cenný zdroj informací o stavu počasí a podnebí. V barokním knihovním sálu jsou dva cenné glóby, na kterých ještě nebyla Austrálie.

17
50.0866050915
14.4156718254
default
50.0866050915
14.4156718254
spustit audio

Související