Knižní veletrh Svět knihy v Praze navštívilo téměř 40 tisíc lidí

Foto: ČTK

Sedmačtyřicet vystavujících zemí a regionů, celkem 322 vystavovatelů a zhruba 38 tisíc návštěvníků - taková je bilance letošního mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy, který od minulého čtvrtka do neděle probíhal na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Foto: ČTK
Dlouhé řady stánků plných knih, nepřetržitý sled autorských čtení a autogramiád a tlačenice tisíců lidí, kteří si na Výstaviště přišli pro podpis svého oblíbeného spisovatele, nakoupit knižní novinky nebo se prostě jen podívat, co všechno současný knižní trh nabízí. Tak vypadal Průmyslový palác v minulých čtyřech dnech. Prezentovala se tu všechna významnější česká vydavatelství, byla tu ale i řada zahraničních expozic. Hostem letošního veletrhu byla Saúdská Arábie:

"Když jsme byli oslovení Královstvím Saúdské Arábie, že chtějí být čestným hostem, tak jsem se šla poradit na ministerstvo zahraničních věcí, protože jsem si nebyla tak úplně jistá, jaký postoj má česká veřejnost k zemím, které příliš nezná. Buďme zcela upřímní, ty xenofobní projevy mezi našimi lidmi jsou,"

řekla ředitelka veletrhu Dana Kalinová při zahájení. Jak se ale ukázalo, o expozici Saúdské Arábie, která připomínala palác, byl mezi návštěvníky velký zájem. Dlouhé fronty byly u stánků, kde své knihy podepisovali spisovatelé Michal Viewegh, Ludvík Vaculík, Radka Denemarková, Zdeněk Svěrák nebo Zdeněk Mahler. Ten také získal letošní Cenu Miroslava Ivanova za životní dílo. Na veletrhu byla letos poprvé udělena i cena Jiřího Theinera za šíření české literatury ve světě. Kdo bude její první laureát, vysvětlil zakladatel sbírky a knihovny exilové literatury Libri Prohibiti Jiří Gruntorád:

"My jsme to formulovali tak, že by to měla být osobnost nebo i instituce, která svým počinem nebo dlouhodobým snažením významně přispívá k šíření a propagaci české literatury."

Prvním nositelem nové ceny, pojmenované po českém exilovém novináři a překladateli z Velké Británie, se stal polský spisovatel Andrzej Slawomir Jagodzinski. Hitem letošního ročníku byly elektronické knihy, řekla během veletrhu jeho ředitelka Dana Kalinová. Čeští čtenáři se s nimi teprve seznamují:

"Loni zde proběhlo pořadů celkem málo, největší prezentaci zde tehdy měl Google se svým projektem. O čtecí zařízení zase tak velký zájem nebyl. A během roku zde nabízíme už celý pavilon Svět e-knih, kde se představí jednak portály s nabídkou těchto elektronických knih, a jednak ta čtecí zařízení."

Na Veletrhu knihy se představil i Český rozhlas a jeho vydavatelství Radioservis. O mluvené slovo měli návštěvníci podle Aleny Dohnalové z Radioservisu tradičně velký zájem:

"Jsou to komplety Toulek českou minulostí, potom Egypťan Sinuhet, Orwell 1984 a Sherlock Holmes."

Hostem příštího ročníku Světa knihy bude Rumunsko.