Koaliční vyjednavači se dosud neshodli na počtu zdravotních pojišťoven

Koaliční vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se opět zabývali zdravotnictvím. Shodli se na tom, že je třeba posílit kontrolu nad zdravotními pojišťovnami, na podpoře evropské charty práv pacienta a elektronizaci zdravotnictví.

Zdravotnictví patří ke komplikovaným kapitolám. V řadě věcí už je shoda. Koalice chce například zrušit platové tabulky, aby nemocnice mohly lékaře odměňovat podle kvality a nikoliv podle doby praxe. Změní se i financování postgraduálního vzdělávání lékařů. Pacienti na receptu do budoucna nenajdou konkrétní lék, ale účinnou látku, aby si mohli vybrat podle svých finančních možností.

Řada věcí však na řešení čeká. V Česku funguje několik zdravotních pojišťoven. Jak řekl Martin Stránský, Věci veřejné chtějí jednu. U dalších pojišťoven by si lidé platili nadstandard.

"Zůstáváme rozděleni na klíčovém bodě a to je počet pojišťoven. My jako Věci veřejné si přejeme, aby byla jedna pojišťovna či úřad, který by vyplácel za efektivní péči. Ostatní strany si přejí větší a lepší dozorčí kontrolní roli státu při zachování současného stavu. Nám není jasné, jak to povede ke zvýšené efektivitě."

Neuzavřená otázka pojišťoven je problém, který brání v řešení mnoha otázek, řekl vyjednavač za TOP 09 Vladimír Pavelka.

"Přijdou na přetřes i takové otázky jako právní forma nemocnic, protože to pořád ještě není ujasněno. S tím by mohla souviset i otázka právní formy pojišťoven, ale pokud není rozřešen problém jedné pojišťovny, tak to těžko řešit dál."

Dana Jurásková
Navíc hrozí, že se pojišťovny propadnou do dluhů. Péče je totiž stále dražší a vybrané platby nestačí. Přibývá pojištěnců, za které platí stát - to jsou nezaměstnaní, děti a důchodci. Kdyby pojišťovnám došly rezervy, začaly by se zpožďovat platby lékařům a ti by museli omezovat péči. Podobná situace nastala před pěti lety a tehdy to vláda řešila zvýšení plateb. To požaduje nyní i ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Jedná se o částku více než tři miliardy korun. Podle premiéra Jana Fischera chce vláda zohlednit i názor stran, které zasednou ve sněmovně.

Vladimír Pavelka
"Je tam tlak na rozpočet ve výši asi 3 miliardy korun. Budeme o tom hovořit při debatách o rozpočtech a budeme o tom hovořit se zástupci nově se formující vládní koalice. Musíme to udělat do 30. 6."

Jinak tuto pravomoc ztrácí pro příští rok jakákoliv vláda. Budoucí koalice není jednotná. Proti je Vladimír Pavelka z TOP 09. Podle jeho slov je české zdravotnictví neefektivní a je třeba omezit zbytečně předepsané léky. Hovoří i o zvýšení regulačních poplatků. Naproti tomu pro Martina Stránského z Věcí veřejných je zvýšení plateb státu přijatelná varianta. Nevylučuje ji ani Marek Šnajdr z ODS. Navíc mnozí lékaři hrozí ke konci roku hromadnou výpovědí, pokud nedostanou přidáno. Protesty lékařů už stály křeslo nejednoho ministra, přesto je o tento post mezi politiky zájem.