Koller: Dívat se dozadu s optimismem

Foto: www.lucie.cz

Strmý vzestup hudební skupiny Lucie nastartovaly politické změny v osmdesátém devátém roce. Její hity plnily vysílání rádií, vydávala desky, vyprodávala koncertní sály a stadiony, sbírala hudební ocenění. To je v tuto chvíli, zdá se, minulostí. Kapelník David Koller oznámil odchod a podle odborníků bez něj skupina nedokáže pokračovat.

David Koller,  foto: ČTK
Písnička Oheň vyšla v roce 1990 na vůbec prvním albu Lucie. Hudební publicista Vojtěch Lindaur o začátcích kapely říká:

"Lucie se na scéně české pop-rockové hudby objevila koncem 80. let, ačkoliv existovala už krátce předtím, a přišla ve správnou chvíli na správné místo a se správným repertoárem. Připadá mi, že první album Lucie charakterizovalo nebo vystihlo svou dobu jako málokteré, a takových alb v české historii není moc. Když tenkrát David Koller s Lucií zpívali: Už se nechcem nikdy vracet/ kde nám bylo mizerně - tak skutečně vystihli pocity celé jedné generace."

Jak vzpomíná kapelník Lucie, zpěvák a bubeník David Koller, události roku 1989 přinesly začínající skupině zcela nové možnosti:

"Potom se změnily podmínky, mohli jsme si dělat, co jsme sami uznali za vhodný, a nemuseli jsme čekat, jestli nám někdo vydá desku nebo ne, mohli jsme si ji vydat sami, což jsme taky udělali."

Zintenzivnila se činnost skupiny?

"Já myslím, že ani ne, protože my jsme tak už tři čtvrtě roku před tou revolucí intenzivně koncertovali, ta naše první deska, kterou jsme v roce 1990 jako první vydali, tak byla tak z 80 procent připravená."

A ta písnička "Už se nechcem nikdy vracet...", ta vznikla před nebo po?

"Ta vznikla před revolucí. Totiž ten první verš, ta první strofa byla trochu jinak. Bylo tam jedno vyměněný slovo. Protože nám to začalo připadat neaktuální, tak jsem to jedno slovo vyměnil."

Lucie dosud vydala 10 alb a 2 DVD a ani 18 let po svém vzniku neztrácí na popularitě. Podle Lindaura se ale její aktivita v posledních letech utlumuje:

"V těch posledních letech ta kapela hybernuje od alba k albu, natočí album, udělá turné a potom se, řekněme, takticky odmlčí. Ale myslím, že ten autorský potenciál je tam pořád velmi vysoký, a pokud se pamatuju, tak snad až na nějaké výjimky oni za ta 90. léta a za ta léta 00. nenatočili špatné album."

Skupina během své existence přestála nejednu krizi. Poprvé se rozpadla v roce 1992. Tehdy dva její členové Robert Kodym a P. B. Ch. odešli a znovuoživili skupinu Wanastovi Vjecy. V následujících měsících se ale Lucie znovu dala dohromady. "Wanastovky" pokračují. Dnes z Lucie odchází David Koller. Rozvrat je to podle něj definitivní:

"Já myslím, že jo, že ty možnosti spolupráce se vyčerpaly, byli jsme naplněni tou prací, co jsme udělali, absolutní většina toho byla pro mě hrozně pozitivní. Já jsem ty lidi měl a mám rád a myslím, že se třeba každej chce vydat jinou cestou. Ty hudební fosílie, toho moc nejsem příznivcem a myslím, že bude dobré, když se budem moct dozadu koukat jenom s optimismem."

Kollerova únava Luciií se zřejmě projevila už dříve, když v roce 2003 dal dohromady vlastní Kollerband, který znamená výrazný ústup od romantického pop-rocku Lucie a přináší hudebníkovi více realizace.

"Pro mě to byl experiment vydat se rockovější, agresivnější cestou, než co jsme dělali s Lucií. Nechtěl jsem dělat podobný žánr jako s Lucií, připadalo mi, že bych tím šel sám proti sobě. Chtěl jsem vyzkoušet něco jiného, ostřejší styl."

Existuje šance, že se Lucie i bez Kollera udrží? Hovoří Vojtěch Lindaur:

"Neradil bych ani Kodymovi ani P.B.CH., což jsou statní dva členové Lucie, aby kapelu jakkoliv ještě rozvíjeli a pokračovali. Já si myslím, že ten Davidův ledabylý, chuligánský zpěv plný té pražštiny byl pro kapelu poznávací markou. A také Davidův skladatelský talent byl pro kapelu velmi rozhodující. Takže dobrá, když už se rozhádali tímto způsobem, zřejmě nevratným, tak bych to radil ustřihnout."