Lucie plánuje přelomové turné

Koncert kapely Lucie, foto: ČT

Vystoupením před 35 lety v rámci soutěže ZK ROH Motorlet odstartovala kariéru jedna z nejpopulárnějších a nejprodávanějších poprockových českých kapel.   

Vrchol hudební sezóny, přelomové turné – tak zní titulky ke koncertnímu turné „Lucie v Opeře Tour“, které plánuje na podzim jedna z nejúspěšnějších skupin posledních desetiletí. Lucie se spojila s dirigentem Kryštofem Markem, držitelem Českého lva za hudbu k filmu Masaryk, který vytvořil nové symfonické aranžmá pro celý program této show. V kombinaci kompletního obsazení skupiny, Filharmonie Hradce Králové a pěveckého sboru se tak na fanoušky chystá téměř dvouhodinový průřez celou tvorbou Lucie tak, jak ho ještě nezažili.

Kapela Lucie,  zleva Michal Dvořák,  P. B. Ch.,  Robert Kodym a David Koller,  foto: ČT

Kapela ve složení bubeník a zpěvák David Koller, kytarista a zpěvák Robert Kodym, baskytarista P.B.Ch. (Petr Břetislav Chovanec) a klávesista Michal Dvořák, vstoupila na hudební scénu první singlovou nahrávkou v roce 1988. První velkým hitem se stala píseň Šrouby do hlavy. Mnozí hudební publicisté považují za nejlepší období kapely polovinu 90. let. Lucie tehdy vydala album Černý kočky mokrý žáby... „, které produkoval Ivan Král. Z ní pochází smutná skladba Amerika o beznaději, která se stala ústřední melodií k stejnojmennému filmu(1994), ve kterém ztvárnil hlavní roli herec Martin Dejdar.

Značné pohoršení vzbudila píseň Medvídek z alba „Větší než malé množství lásky“. Píseň natolik pobuřovala, že některé televize a rádia ji zakázaly vysílat. Mnozí ji totiž vykládají tak, že videoklip Filipa Renče nabádá ke konzumaci drog, protože z roztrženého břicha medvídka se sype prášek. Rozohnila i katolickou církev, protože je v ní zmíněno ukřižování Ježíše Krista. Další skladbou s kontroverzním tématem jsou Černí andělé - opěvuje nezávazný, nechráněný sex a hrozbu pohlavních chorob ("Sex je náš, dělá dobře mně i tobě..."). Nachází se na jejich druhé desce In The Sky z roku 1991, kterou nahrávali v Ostravě. Na jejím složení se podíleli všichni členové kapely.

Lucie,  foto: ČT

K nejhranějším písním českého éteru a nejoblíbenějším ploužákům patří „Chci zas v Tobě spát.“

V novém tisíciletí se kapela na 16 let rozešla. Další etapu spolupráce ztvrdila deskou Evoluce z roku 2018.