Komunisté před prezidentskou volbou opět jazýčkem na vahách

Jan Sokol s šéfem komunistických poslanců Pavlem Kováčikem, foto: ČTK

Komunisté zažívají po loňských parlamentních volbách renesanci svého vlivu, v minulých dvou prezidentských volbách hráli roli jazýčku na vahách a své požadavky stupňují i před zítřejší třetí volbou. Přesto není jasné, kterého z kandidátů budou volit, budou-li volit vůbec.

Jednačtyřicet poslanců a tři komunističtí senátoři se v uplynulých dnech setkali s prezidentskými kandidáty Janem Sokolem a Václavem Klausem, aby se - jak říkají - seznámili s jejich politickými názory. Ty je více či méně uspokojily, jak tedy budou přistupovat k zítřejší volbě? Místopředseda KSČM Jiří Dolejš:

"Volba prezidenta z kandidátů Klaus nebo Sokol je pro nás za prvé aktem volby menšího zla, a za druhé demonstrací určité státotvornosti".

Klaus je pro komunisty symbolem pravicové politiky, Sokola zase považují za komunikativního humanistického intelektuála,...

Václav Klaus a Jan Sokol,  foto: ČTK
"... proto jsou jejich šance, pokud budeme postupovat metodou menšího zla, relativně vyrovnané, " říká Jiří Dolejš.

Státotvornost si místopředseda KSČM vysvětluje tak, že prezident bude zvolen. Kdo je však pro stranu, kterou stále mnozí považují za symbol zla, oním menším zlem, se licitující komunisté chtějí definitivně rozhodnout až po prvním kole, znamená to tedy, že budou volit tak, aby Klaus i Sokol zůstali ve hře co nejdéle a oni mohli co nejvíce kapitalizovat svou podporu.

"Je možné, že Václava Klause budou až do finále volit členové našeho klubu, v prvním kole bych to považoval takřka za zaručené, ale nelze ani vyloučit, že se najdou poslanci a senátoři, kteří by volili Jana Sokola".

Jan Sokol s šéfem komunistických poslanců Pavlem Kováčikem,  foto: ČTK
Politolog Bohumil Doležal je k taktice a strategii komunistické strany při prezidentské volbě kritický:

"Komunisté mají samozřejmě své zájmy, jejich zájem je být co nejdéle v situaci, kdy se o ně musí ty ostatní strany ucházet a za druhé by jim vyhovovalo, kdyby Zeman obnovil svůj vliv v ČSSD. Z toho důvodu se budou snažit tu volbu nějakým způsobem zmařit a mají k tomu v ruce spoustu instrumentů. Pro ně je tahle situace permanentní volby daleko výhodnější než situace, kdy je prezident zvolen".

Jiří Dolejš, který patří spíše k možným volitelům Jana Sokola, však soudí, že možnost zvolení prezidenta je vysoká:

"Já si myslím, že to je vysoká šance, dokonce pokud se nebudeme bavit o přímé volbě, tak nejvyšší a už se to nebude opakovat. Takže kdybych si měl tipnout, tak ano, ale kdybych si měl tipovat na úrovni složení významného obnosu do sázkové kanceláře, tak bych si ty peníze asi nechal".