Kraje se obávají škrtů

0:00
/
0:00

Hejtmani se obávají, aby škrty v rozpočtu na letošní i příští rok příliš nezasáhly do finančních možností jednotlivých regionů. Kritika snížení výdajů zní hlavně ze středních Čech.

David Rath
Podle hejtmana Davida Ratha bude možná muset Středočeský kraj zavřít některé domovy důchodců a utlumit chod některých svých dalších organizací. Vedení kraje se také bojí, že pokud vláda schválí zvýšení daně z přidané hodnoty z 10 na 12 procent, bude to pro kraj znamenat nárůst ročních nákladů o 10 nebo 15 milionů korun. Nedostatek peněz by podle hejtmana Ratha mohlo hodně pocítit i krajské zdravotnictví, včetně nemocnic a záchranné služby:

"Situaci hodnotíme jako velmi vážnou, dá se říci dokonce dramatickou. Já požádám pana ministra o osobní schůzku na toto téma, protože skutečně zde začíná být ohrožena dostupnost a kvalita zdravotní péče v rámci celého zajištění, co kraj dělá."

Leoš Heger
O kolik korun méně by kraj mohl v příštím roce dostat ze státního rozpočtu není zatím jasné. Ministr zdravotnictví Leoš Heger však ujišťuje, že škrty ve státním rozpočtu nebudou mít vliv na rozsah a kvalitu zdravotní péče. Podle něj sice situaci nemocnic a pojišťoven komplikuje prodlužování dob splatnosti, ale lidé se zhoršení kvality českého zdravotnictví obávat nemusejí:

"Pro letošní rok to ještě není nic tragického, protože pojišťovny žily z části ještě z rezervních fundů, a ty postupně vyčerpávají. Ale hrozba, že dochází k prodlužování dob splatnosti, se objevuje a je samozřejmě vážnou. V době splatnosti strašlivě komplikují život jak pojišťovnám, tak všem poskytovatelům, ale v žádném případě nelze čekat nějaké tragické dopady na pacienty."

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka ale musí šetřit všichni, a tedy i kraje. Vedení středočeského kraje radí, aby změnilo hospodaření:

Jaromír Drábek
"Pokud pan hejtman Rath má pocit, a musí to veřejně vyhlašovat, že takovéto úspory nejsou na místě, tak pak možná by bylo dobré otevřít také diskusi, jestli Středočeský kraj by raději neměl část svých peněz místo na proplácení poplatků u lékaře nebo místo hrazení jízdného zdarma svým studentům raději směřovat tyto prostředky do sociální oblasti."

Asociace krajů však chce jednat s vládou o připravovaných úsporných krocích. Předseda Asociace Michal Hašek chce přímo od vlády slyšet, s čím mohou kraje pro příští rok počítat:

"Jsou to kraje, které v území realizují významné veřejné služby: sociální péči, zdravotnictví, střední školství, ale také dopravu, a to jak dopravní obslužnost, tak budování dopravní infrastruktury. Hejtmani jsou přesvědčeni, že necitlivé škrty, které by provedla centrální vláda, by skutečně mohly ohrozit některé tyto veřejné služby v regionech co do jejich rozsahu, i co do kvality."