Kultura

V pravidelné rubrice, kterou připravila Eva Petržílková, vás dnes pozveme do Divadla Ungelt na komorní muzikál, jehož jedinou roli ztvárňuje zpěvačka Marta Kubišová....

"Líp se loučí v neděli" je název komorního muzikálu z konce 70. let. Hudební monodrama s originálním názvem Tell Me On A Sunday pochází z dílny slavného Andrewa Lloyda Webbera, jehož proslavily například projekty Jesus Christ Superstar, Vlasy a Evita. Libreto napsal Don Black. V české premiéře byl muzikál představen po pěti předpremiérách na jevišti pražského Divadla Ungelt koncem minulého měsíce.

Hlavní postavou muzikálu, kterou ztvárňuje Marta Kubišová, je Angličanka, která chce v Americe získat pracovní povolení. Podstoupí kvůli tomu ledacos, dosáhne svého a nyní hodnotí, za jakou cenu, neboť často využívala své milence. A co si myslí o hrdince příběhu její česká představitelka?

Muzikály, v nichž Marta Kubišová dosud hrála, byly v roce 1968 Filosofská historie Iva Fischera a Zdeňka Petra a ještě za její éry v plzeňském Divadle Alfa projekt, který jí napsal na tělo Jan Schneider. Účinkovala v něm s Waldemarem Matuškou a Karlem Štědrým. V Divadle Ungelt už vystupovala se svým recitálem. Zajímavostí nového muzikálu, v němž nyní učinkuje, je, že se jedná o "muzikál jednoho herce", kdy jediným partnerem zpěvačky je na jevišti figurína....

S novým muzikálem "Líp se loučí v neděli" má Marta Kubišová hostovat i mimo Prahu - první představení bude už v lednu v Čáslavi. V příštím roce představení vyjde také na kompaktní desce. Andrew Lloyd Webber se by měl jedné z nejbližších repríz osobně zúčastnit. Zatím však svou návštěvu odřekl.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio