Zpěvačka Marta Kubišová dostala jako dárek recitál

Marta Kubišová

Divadelní recitál dostala jako dárek k budoucím osmdesátinám zpěvačka Marta Kubišová. Zpracování životního příběhu hvězdy československé hudební scény 60. let vznikalo s jejím vědomím.

Berenika Kohoutová | Foto: Pavel Hrdlička,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Marta Kubišová se ke zpívání dostala šťastnou náhodou, kdy ji při zpěvu u klavíru slyšel muzikant z Poděbrad a objevil v ní talent. V recitálu Marta ji ztvární Berenika Kohoutová, alternovat ji bude Hana Holišová. Jednotlivé obrazy ze života Marty Kubišové se prolínají s živou hudbou. Recitál připomíná i začátky pěveckého tria Golden Kids, ve složení Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář. Toho si zahraje herec Jan Cina.

"Pokusíme se víc zachytit jeho osobnost a zároveň tam obsáhneme mnohem delší časové období."

Spolupráce Marty Kubišová s Neckářem a Vondráčkovou začala na podzim 1965, kdy připravovali představení Čekání na slávu. Tehdy nazpívala původně francouzskou píseň „Loudá se půlměsíc", která se stala jejím prvním hitem.

Golden Kids | Foto: Supraphon

Scénáristka by její život přirovnala k písni Magdalena

Vystupovala v pařížské Olympii, vyhrála Bratislavskou lyru, získala několik Zlatých slavíků. Tři písně Kubišové - Cesta, Lampa a Máj - se staly podle kritiků, nejlepšími za rok 1968. Pak přišla okupace vojsk Varšavské smlouvy. I její momenty se dostanou do recitálu. Píseň Modlitba pro Martu se stala po okupaci symbolem národního odporu. Od února 1970 měla Marta Kubišová zakázané vystupování.

Daniela Sodomová | Foto: Český rozhlas

Scenáristka a producentka Daniela Sodomová prohlásila, že by život Marty Kubišové přirovnala k její slavné písni Magdalena. Postoj silné svobodné ženy, který provokoval jak svou nespoutaností, tak určitým nadhledem, že zpívání není vše. A že ji ten zákaz nepoloží.

Na další koncerty čekala Marta Kubišová přes dvacet let, než padl komunistický režim. A její Modlitba pro Martu se znovu stala symbolem revoluce.

V souvislosti s ukončením své pěvecké kariéry obdržela v roce 2017 Českého slavíka pro výjimečnou osobnost české hudby.

Scénáristka a producentka Daniela Sodomová a režisérka Adéla Laštovková Stodolová stojí kromě recitálu Marta i za dalšími úspěšnými inscenacemi, které Letní scéna Muzea Kampa uváděla. I letos divákům nabídne představení o Medě Mládkové a Janu Werichovi.