Kunderovi k osmdesátinám

Milan Kundera, foto: ČTK/Gallimard
0:00
/
0:00

V Brně začala ve čtvrtek mezinárodní konference o díle spisovatele s českými kořeny Milana Kundery. K letošním osmdesátinám bude o jeho díle v jeho rodném městě diskutovat řada osobností české i světové literární vědy. Před zahájením konference jsem se zeptal Petra Kylouška z Filosofické fakulty Masarykovy univerzity, jak vyvažovali poměr zahraničních a českých hostů.

Milan Kundera,  foto: ČTK/Gallimard
"Když jsme tu konferenci koncipovali, tak jsme se snažili nějakým způsobem právě na tohleto dbát, abychom mohli konfrontovat takový ten pohled zvenčí a pohled domácí. Takže mezi odborníky najdeme význačná česká jména Haman, Suchomel, Grygar a řada dalších, a potom také jména zahraniční, francouzská Guy Scarpetta například, potom je zde Lakis Proguidis, který vede L'Atelier du roman, což je prestižní časopis, který byl inspirován právě Milanem Kunderou k takové povšechné reflexi o románu a románové tvorbě. Potom zde budou odborníci z Lyonu, neboť Lyon před dvěma lety pořádal předchozí kunderovskou konferenci, na kterou my vlastně navazujeme. A jsou zde odborníci z Itálie - Massimo Rizzante, a z Říma samozřejmě Sylvie Richterová, odbornice na Milana Kunderu."

Sylvií Richterovou mě přivádíte k otázce, jestli jsou mezi těmi přednášejícími na konferenci zastoupeni větší měrou také zahraniční Češi?

"Ano, ano, ty zde najdeme, Sylvie Richterová, to je ten případ. Dále Jan Čulík z Glasgowa, potom paní profesorka Helena Kosková, která působí ve Stockholmu, a podobně."

Jaká je ambice této konference? Co si od ní slibujete?

"No tak, jednak si říkám, že když velký světový spisovatel má velké životní výročí, tak město a země, ve které se narodil a kde prožil část života, by na tuto věc neměla zapomenout. Tak to je takový první bod. Ten druhý bod, si myslím, je jistá užitečnost této konference, protože při pohledu odsud, z České republiky, ten obraz Kunderův vypadá přece jen jinak než tak, jak se Kundera jeví v zahraničí. A já si od toho tak trochu slibuji konfrontaci jedné i druhé strany, a potom také možná pro české studenty a pro české odborné publikum jisté poznání. Totiž to, že i na Kunderu je možno nahlížet jinak než na autora, který se sice narodil v České republice, ale potom emigroval a od té doby se tady už vlastně neobjevil."

Oficiálně...

"Oficiálně, ano. Čili myslím si, že by to mělo prospět takovému obohacení pohledu na tohoto spisovatele."

A čím se ty dva pohledy - ten český a ten zahraniční - od sebe liší?

"Dle mého názoru osobního Kundera jakoby překročil takovou tu fázi národní literatury. A že my se na něj pořád ještě díváme, nebo my se díváme na literaturu ještě možná stále jako na něco, co patří k jistému jazyku, k jistému území, čili že to česká literatura, národní literatura."

Myslíte, že se na konferenci nějakým způsobem zreflektuje nebo promítne nedávná aféra politického rozměru?

"Já si myslím, že ta konference je zaměřená odborně. A já bych opravdu oddělil člověka Kunderu, ať už je vláčen v novinách tak, či onak, a velkého spisovatele. A tato konference je o velkém spisovateli."

Dodám, že už v úvodní části konference bylo téma Kunderovy politické minulosti a údajného udavačství jednoznačně přítomné.