Kurz naučí vytvořit gotickou knihu

Foto: ČTK

Chcete si vytvořit knihu jako v době gotiky? Je to možné, naučí vás to speciální kurz. Ten pořádá Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze a o své umění se se zájemci podělí restaurátorka Židovského muzea Eva Andrtová. Naučit se gotickou vazbu může v ojedinělém kurzu pouze 14 lidí. Přihlásili se do něj restaurátoři, pracovníci muzeí a dokonce jeden počítačový odborník.

Eva Andrtová,  foto: ČTK
Účastníci kurzu se pomyslně vrátí mezi druhou polovinu 13. a začátek 16. století. Ve středověku se knihy šířily zejména díky nově zřizovaným univerzitám. Vznikaly také v klášterech a na šlechtických dvorech. Zpočátku se stránky vyráběly z pergamenu, postupně jej nahradil levnější papír. Desky gotických knih byly dřevěné, aby dobře chránily listy. Jak vůbec vypadala gotická kniha a vazba? To je otázka pro restaurátorku Židovského muzea Evu Andrtovou.

"Má tvar jako cihlička. Desky bývají často zdobené kůží a různými druhy kování. Máme různé typy toho koženého přebalu. Může to být třeba sáčková vazba, to se knihy nosily zavěšené u pasu nebo jsou to obálkové vazby, kdy se kniha vkládá do obálek z kůže."

Foto: ČTK
Restaurátorce Evě Andrtové denně procházejí rukama knihy staré několik staletí, například pergamenové rukopisy. Některé z nich se restaurují kvůli výstavám, jiné proto, aby z nich mohli učenci a studenti bádat i v dalších staletích. Účastníci kurzu budou mít na vazbu knih týden. Co se naučí?

"V podstatě jeden typ šití a upevnění na ty dřevěné desky. Takový nejjednodušší typ, aby se to dalo zvládnout v tom týdnu."

Foto: ČTK
Naučit se gotickou knižní vazbu může být pro restaurátora či pracovníka muzea zajímavým rozšířením jeho profesních znalostí. Pro jiného může jít o netradiční odpočinek. Stránky budou z papíru, knižní desky ze smrkového dřeva. Kdo bude chtít, bude si moci vyrobit i jednoduché kování v podobě dvou trnových spon. Účastníci kurzu tak budou mít možnost vytvořit si vlastní modely gotických knih, a nejen to.

"Bude popsána gotická vazba, výzdoba kodexů, seznámení se s tou dobou a knižní kulturou."

Může se naučit knihu vázat každý nebo jen ti zručnější?

"Určitá zručnost musí být přítomna, ale zas tak těžká práce to není. V kurzu je zajímavé i to, že se člověk naučí pracovat s více materiály. Jednak bude tu knížku šít a dělat i kování, takže zvládne i obrábění mosazného plechu."

Foto: ČTK
Uvažujete o opakování kurzu, popřípadě o dalších technikách?

"Vzhledem k tomu, že se kurs naplnil už během tří neděl, tak to vypadá, že by se dalo pokračovat v renesančních a barokních typech vazeb a tak dál."

Jak uvedla restaurátorka Eva Adrtová, kurz začíná už v pondělí. Restaurování se v Česku profesionálně vyučuje a to od roku 1954 na Střední průmyslové škole grafické v Praze. Důležitý byl i rok 2000, kdy byl založen Institut restaurování a konzervačních technik v Litomyšli, jediná vysoká škola, která nabízí systematické vzdělávání v tomto oboru.