Ladislav Vízek novému reprezentačnímu trenérovi Michalu Bílkovi věří

Ladislav Vízek, foto: ČTK

Česká fotbalová reprezentace má už čtvrtého trenéra v tomto kalendářním roce. Stal se jím podle všeobecného očekávání Michal Bílek. Co to pro český fotbal může znamenat prozradil v rozhovoru olympijský vítěz Ladislav Vízek.

Pane Vízku, česká reprezentace má nového trenéra Michala Bílka, který byl horkým favoritem - sázkový kurs byl 1,25. Je to podle vás dobrá volba?

"V dané situaci nejlogičtější, protože je pokračovatelem cesty, kterou chtěl nastolit Ivan Hašek, morálku u mužstva a disciplínu. Michal Bílek byl volným trenérem bez angažmá, tak si říkám proč ne."

Ladislav Vízek,  foto: ČTK
Jak se díváte na jeho asistenty Františka Komňackého a Luďka Klusáčka? Je to zvláštní spojení, neboť Michal Bílek je mladý a má zkušené asistenty.

"Je, ale mně se to líbí, že je tam trenér, který není v saku, administrativní. To bude spíš pro pana Komňackého. Michal je kluk, který ještě hráčům může ukázat nákop apod. Je kamarádský, ale pozor - přitom je ostrý jako břitva a autoritu si udělal také. Má double se Spartou, ještě jeden mistrovský titul a určitě si do toho nenechá mluvit."

Takže nějaké noční tahy hráčům neprojdou?

"Já myslím, že ne, protože jsme se bavili o Milanu Barošovi a na toho je Michal pořádně nachystaný a nic mu tolerovat nebude. Navíc realizační tým se asi rozroste o mého zetě Vláďu Šmicra a ten zná Baroše z Liverpoolu, ví co dokáže, takže si ho pohlídá."

Česká reprezentace má čtvrtého trenéra během jediného roku - nejsme fotbalovému světu pro smích?

"Byli jsme a je to spojené s dobou temna, když byli u kormidla pánové Mokrý, Obst a hlavně Košťál. To bylo vedení, které dělalo zmatky a volilo trenéry na jeden zápas - to je rarita, které se musíme smát. Naštěstí to je minulostí a za nového vedení se to už dít nebude, bude se dodržovat morálka a věci které k tomu patří. Chaos spojuji s bývalým vedením."

Michal Bílek,  photo: Filip Jandourek
Vraťme se ke spojení Michal Bílek - Ivan Hašek. Jsou kamarády, hráli spolu za reprezentaci. Bude mít z tohoto hlediska Hašek vliv nejen na vedení svazu, ale i na chod reprezentace?

"Samozřejmě, protože Ivanovou největší prioritou je národní mužstvo. Vím, že Michal s ním bude některé věci konfrontovat a bude to probíhat v takové tiché koprodukci. Ivan bude určitě nad Michalem trochu bdít."

Odpovědnost ponese na prvním místě Bílek, ale Hašek ji bude mít také, protože si ho sám vybral. Znamená to, že pokud by nastal krach v kvalifikaci na Euro, tak se pozornost obrátí i na Haška a může to třeba zatřást i jeho pozicí na postu předsedy svazu?

"To nevím, uvidíme. Myslím, že mu do toho Ivan příliš zasahovat nebude a z 90 % půjde o názor a sestavu Michala Bílka. Ivan říká, že to pro něj skončilo a je to na Michalovi. Podle mě se z toho trochu Ivan vyvlékne."

V únoru čeká celou Evropu losování kvalifikace. Přejete si spíše skupinu smrti, ze které jsme postoupili na Euru v Anglii i Portugalsku nebo spíše opticky lehkou, jako tomu bylo teď, ale ve které jsme selhali. Co si vlastně přát?

"Ano, nepostoupit z této poslední skupiny, to bylo "umění". Mluvil jsem o tom s Ivanem a ten říkal - koho bychom se měli bát? Portugalce, Angličany jsme porazili, Němce dokonce naposledy 3:0. Trochu se bojíme Španělů, Italů a Nizozemců. Fotbal je v Evropě tak vyrovnaný, že je skoro jedno, koho dostanete. Není důvod se bát, nemáme špatné mužstvo, které by muselo prohrávat. Myslím, že to Michal Bílek se svým novým mužstvem dokáže a já se na to docela těším."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio