Lánské příměří mezi prezidentem a premiérem

Premiér Jiří Paroubek (vlevo) a prezident Václav Klaus, foto: ČTK

Příměří. Tak by se dal charakterizovat hlavní přínos pondělního setkání prezidenta Václava Klause a premiéra Jiřího Paroubka na lánském zámku. U tradičního novoročního oběda prezidentského a premiérského páru ukončili půlrok hádek, kdy se obviňovali z "protiústavních postupů"či "drzého chování".

Premiér Jiří Paroubek  (vlevo) a prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
Oba státníci jako by zapomněli na dřívější ostré slovní výměny. Jejich spory, které loni hýbaly politickou scénou, nejsou podle prezidenta a premiéra osobní, ale ideové. Václav Klaus přitom zdůraznil, že je třeba rozlišovat ideové vztahy a kontakty od osobních: "My jsme se určitě nezměnili v našich názorech a také jsme se nepřesvědčili jeden druhého, že bychom změnili ideovou orientaci v průběhu tohoto dvouapůlhodinového povídání. O tom, že by ale bylo dobré trochu 'obrousit jazýčky', to bych já byl velmi pro."

Premiér Jiří Paroubek vnímá názorové konflikty mezi ním a prezidentem Klausem jako přirozené spory mezi státními institucemi: "Tu a tam se instituce dostávají v každé civilizované zemi do sporu, ale já na tom nevidím nic osobního. A také nic osobního necítím."

Schůzku, na niž tradičně začátkem roku zve prezidentský pár předsedu vlády s manželkou, považuje Václav Klaus za užitečnou, protože si na ní měli možnost vyříkat věci přímo, nikoli přes média. Hovořili například o koordinaci svých zahraničních cest nebo plánech vlády do červnových voleb. Dohodli se mimo jiné, že prezident v úterý jmenuje novým vicepremiérem pro ekonomiku Jiřího Havla, nástupce Martina Jahna.

Václav Klaus podle svých slov apeloval na premiéra, aby společně přispěli k umírněnosti nadcházející volební kampaně. Prezident si nepřeje, aby předvolební souboje politických stran vedly k takovému rozpolcení země, které by po volbách už nešlo "slepit".

Oba ústavní činitelé ocenili jako dobrou zprávu informaci, že stát loni hospodařil s výrazně nižším schodkem, než jaký plánovala vláda a schválili poslanci. Premiér k tomu zdůraznil, že 47 miliard korun z 57 miliard schodku jsou převody do rezervních fondů: "Kdyby nebylo těch převodů, a oněch 47 miliard nejsou utracené peníze, tak by ten schodek byl 10 miliard korun, což je senzačně nízký schodek. A je potřeba se na to takto dívat."

Premiér Jiří Paroubek a prezident Václav Klaus se svými manželkami,  foto: ČTK
Nižší schodek pochválil i prezident Václav Klaus. Zároveň si ale neodpustil premiéra Paroubka popíchnout: "I ten rozpočet na letošní rok mohl být s daleko menším deficitem. Kdyby se trochu pan premiér snažil, tak by s ministrem financí určitě mohli dosáhnout ještě lepšího výsledku. V každém případě to ale neříkám nějak škodolibě. Určitě je to zpráva dobrá."

Zatímco oba státníci jednali mezi čtyřma očima o politice, jejich manželky si prohlédly lánský zámek, přilehlou oboru i zámecké skleníky. Livia Klausová prozradila jídelníček slavnostního novoročního oběda - šunková rolka, lánské pečivo a koláčky, hovězí vývar, to vše korunované daňkem na víně a zapíjené zámeckým vínem a kávou.