Legenda české hudby Karel Gott slaví 70. narozeniny

gott_karel.jpg

Legenda české hudební scény Karel Gott slaví 70. narozeniny. Jeho hlas zní z Prahy už 50 let, znají ho prakticky všechny generace a jeho popularita trvá dodnes. Vyprodává koncertní haly nejen v Čechách, ale i v Německu či Rusku To je v jeho žánru nevídané. Na Gottovu narozeninovou párty přišlo na 1200 hostů.

Elektromontér, který chtěl být malířem, ale stal se romantickým tenorem. To je ve zkratce příběh Karla Gotta. Je jediným českým zpěvákem, který se výrazně prosadil i v zahraničí. Mezi hosty byl na večírku i exprezident Václav Havel, který zopakoval svůj bonmot, že Karel Gott je jako Říp, co tady pořád stojí. Gratulovat přišla Miss Word Taťána Kuchařová či Helena Vondráčková, se kterou Gott vystoupil v Carnegie Hall. Jak prozradila v televizi Nova, kromě květiny přinesla i další dárky.

"Je to dokument z roku 1967/68, náš společný pobyt na festivalu v Rio de Janeiro a pak krásný exkluzivní dárek, renesanční umění."

Nechyběl zpěvák Petr Kolář, režisér Jiří Adamec či hudebník Felix Slováček. Dary vypadaly honosně, od drahého pití po stříbrné příbory. Jen herec Pavel Zedníček se svým typickým humorem novinářům prozradil, že v nenápadně vypadající tašce se skrývají "rohlíky a zelenina". A co na dary říká sám oslavenec - to prozradil na webu Tn.cz.

"Opravdu krásné, některé velmi vzácné a některé velmi vzácné tím, že je vidět, že ti lidé o mě přemýšleli."

Dav před hotelem, kde oslava probíhala, zaujal i mnoho turistů z různých koutů světa. Gottův repertoár čítá na 2000 písní, vydal 150 dlouhohrajících nosičů, získal 34 Zlatých a později Českých slavíků. Úspěchy sklízel i v zahraničí - u německé firmy vydal 82 desek a má doživotní smlouvu. Jeho hity Kávu si osladím, Lady Carneval, Kdepak ty ptáčku hnízdo máš a nebo Zůstanu svůj, jsou stále populární. A co si přeje Karel Gott do dalších let? Zdraví, věrné publikum a šťastnou rodinu.

"A hlavně si zachovat entuziasmus, to znamená skoro až amatérskou chuť dělat to dál a úplně nedospět. Jak se začne chlap stydět za svoje klukoviny, tak je jasné, že stárne,"

uvedl Gott na webu Tn.cz. A proč je populární už 50 let? Podle zpěvačky Yvonne Přenosilové je velký perfekcionista, který se prý připravuje stejně zodpovědně na koncert ve sportovní hale jako na koncert v domově důchodců.

Svoji kariéru chtěl ukončit v roce 1990. Mamutí turné na rozloučenou mělo však takový úspěch, že své rozhodnutí přehodnotil a následné album Když muž se ženou snídá se stalo nejprodávanější deskou roku. Mnozí oceňují též Gottův smysl pro humor a sebeironii, s níž se vypořádal i s kauzou "zombie". Tohoto označení se mu dostalo v lednu 2000 v novinovém článku kvůli chystanému vystoupení na výstavě Expo 2000 v Hannoveru. Gott zprvu reagoval uraženě a účast odmítl, nakonec ale, i kvůli kampani německých fanoušků, na Expu vystoupil a opět slavil úspěch. A po čtyřech letech v textu Michala Horáčka zazpíval:

"Mám pozlacenou rakev a v nohách zvadlý květ

a na kameni nápis, že pochoval mě svět.

To mramorové víko, však dá se odsunout.

Jsem starý zručný zombie, mám výcvik z Abbey Road.

Už pohřili mě stokrát a já jsem stokrát vstal,

a bude-li co zpívat, tak budu vstávat dál."

Foto:www.karelgott.com