Lendlovi vyšel návrat do Ostravy znamenitě

Ivan Lendl, foto: ČTK

Po dlouhých třiceti letech se do rodné Ostravy vrátil Ivan Lendl. Nejslavnější československý tenista všech dob zde odehrál exhibici s další obrovskou legendou tohoto sportu - Švédem Björnem Borgem. Lendl vyhrál 6:4 a 7:6, ovšem výsledek nebyl při této akci to nejdůležitější. Názory a vzpomínky Ivana "Hrozného", jak se mu v dobách největší slávy přezdívalo, teď zprostředkujeme ve sportovní rubrice.

Ivan Lendl,  foto: ČTK
Jestliže v úvodu zaznělo, že výsledek nebyl při páteční ostravské exhibici to nejdůležitější, tak to beze zbytku platí pro všechny tenisové akce podobného druhu. Ovšem neplatí to pro samotného Ivana Lendla. Ten už odmalička porážky doslova nenáviděl a tak ani teď, když už nehraje o žádné turnajové tituly, nedá soupeři nic zadarmo. Nejinak tomu bylo i při duelu s Borgem a tak na velké legrácky, ve kterých je nekorunovaným králem Iránec žijící v Paříži Mansur Bahrami, mohli diváci na severu Moravy rychle zapomenout. Zato viděli kvalitní tenis plný výměn, které je často donutily k potlesku. Čerstvě padesátiletý Lendl se od svého návratu na kurty dočkal na šestý pokus vytouženého vítězství. Bylo pro něj o to sladší, že ho dosáhl před svými "Ostraváky". Podle jeho slov mu však při dlouholeté zdravotní pauze tenis s výjimkou prvních okamžiků po skončení kariéry nijak zvlášť nechyběl.

"Šestnáct let jsem nehrál žádný zápas. Ze začátku mně to chybělo, ale pak jsem začal jezdit s dcerami po golfových turnajích a měl životní náplň."

Na druhé straně návrat nebyl nijak jednoduchý, neboť raketa pravidelně vypovídala poslušnost, na což Lendl nebyl zvyklý.

Ivan Lendl v utkání s Björnem Borgem ze Švédska,  foto: ČTK
"Bylo to moc těžké. Mozek říkal musíš to zahrát tam a ruka vůbec neposlouchala. Ještě nejsem úplně spokojený, začínal jsem prakticky od začátku."

Jak můžete slyšet Ivanův přízvuk má s tím moravským pramálo společného. Ovšem vraťme se k výrokům, které ho provázely po celou bohatou hráčskou kariéru. Jedním z nich bylo neustále opakované tvrzení o nedostatku talentu. Mnoho tenisových komentátorů tvrdilo, že zatímco Jimmy Connorsovi stačí trénovat dvě hodiny denně a John McEnroe si se svou "zlatou" rukou může troufnout jít na kurt rovnou z diskotéky, Ivan Lendl, aby se s nimi mohl poměřovat, musí trénovat od rána do večera. Lendla tyto řeči nijak neznepokojovaly.

"Já to tak nevnímal. Někdo má víc talentu někdo méně, ale tvrdá práce je také talent, to ne každý dokáže."

Na druhé straně hlasy komentátorů o tom jaký je dříč nepřímo potvrdil tím, že se tenisu skutečně věnoval denně od svítání až do tmy.

"V podstatě celý den. Ráno se člověk rozcvičí, udělá testy, pak jde na kurt, fyzička, odpočinek, zpátky na kurt, večeře, nějaká masáž a je večer."

Ivan Lendl,  foto: ČTK
Osminásobný šampion turnajů série Grand Chelem byl kromě tréninkové dřiny znám také výslovným odporem k alkoholu. Za celý život vypil jediné pivo a to když plnil sázku se svým australským trenérem Tony Rochem o to, že vyhraje grandslamové Melbourne. Ani kapka alkoholu neprošla jeho hrdlem i po slavném triumfu v Praze při zisku Davisova poháru.

"Slavit se dá i bez pití. Není třeba se opít, abych ukázal, že mám radost. Bylo to divné, protože my už vyhráli v sobotu a oni nám předali pohár až v neděli. Ani si ale nepamatuji, co jsme dělali. Je to dávno, mně bylo tehdy dvacet a myslel jsem, že Davis cup vyhrajeme ještě pětkrát. Nenapadlo mě, že to bylo naposledy."

Lendl byl od mládí velký profesionál. Na své soupeře si vedl podrobné složky, kam si zapisoval nejen styl jejich hry, ale především silné a naopak slabé údery svých soků a hlavně kam míří a jak hrají v kritických okamžicích. To ho před zápasem dostávalo nejen do klidu, ale také do psychické výhody.

"Ty složky mi dávaly smysl, ale když se bavíme o psychice, tak ji považuji za největší momentální rezervu ve sportu. O ní se ví tak málo, jako o životosprávě před 40 lety. Bylo by fajn, kdyby se někomu podařilo to dekódovat a my viděli hrát všechny sportovce v té nejlepší formě."

Ivan Lendl  (vlevo vzadu),  Švéd Björn Borg  (vpředu vlevo),  Karel Nováček z Česka  (vpravo vzadu) a Mats Wilander ze Švédska po skončení čtyřhry na ostravské exhibici tenisových legend Advantage Tennis III,  foto: ČTK
Pro vítěze 94 turnajů na světovém tenisovém okruhu bylo také po celou kariéru typické, že nedával najevo své emoce. Tvář hráče pokeru mu ve vypjatých okamžicích rovněž přinášela psychickou výhodu.

"Samozřejmě je na to psychický i fyzický trénink. Když se cítím dobře a vím, že se neunavím, tak nemusím ukazovat soupeři, že mám nějaké problémy. Člověku to sebevědomí dodává obrovskou sílu."

Ivan Lendl se několikrát vyznal ze svého obdivu ke Švýcarovi Rogeru Federerovi. Na závěr projevil přání setkat se s ním přímo na kurtu.

"Bylo by hezké si s ním zahrát. Zápas by byla hloupost, ale rád bych poznal na vlastní kůži, co míč vypálený z jeho rakety dělá. Něco jiného je vidět to v tv nebo i na kurtu a něco jiného je být na druhé straně."

Po vydařené ostravské exhibici Lendl prohlásil, že by se sem rád vrátil v podstatně kratším časovém horizontu, než opět až za třicet let.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio