Letošní dovolená? Většina Čechů plánuje zůstat v tuzemsku, mohou objevovat ‚Světové Česko‘

Kampaň ‚Světové Česko‘, foto: CzechTourism

Začíná čas dovolených a podle průzkumu státní agentury CzechTourism plánuje tu letošní téměř 80 procent Čechů strávit v tuzemsku. Z průzkumu také vyplývá, že lidé chtějí na dovolené nejčastěji strávit devět dnů a většina z nich se plánuje ubytovat v penzionu a chodit do přírody.

Foto: junko,  Pixabay / CC0

Nejžádanější bude podle průzkumu o prázdninách Jihočeský kraj, kam se chystá 24 procent lidí. Následuje Jihomoravský a pak Liberecký kraj. V Jihomoravském kraji by mohlo dovolenou strávit 11 procent lidí, 10 procent pak na Liberecku. Naopak nejméně, tři procenta lidí, si pro hlavní dovolenou vyberou Prahu a Pardubický kraj. Lidé chtějí nejčastěji vyrazit do přírody, mimo město, na místa, kde není mnoho lidí nebo tam, kde je v okolí nějaká zajímavá památka, hrad či památník anebo někam, kde ještě nebyli a chtějí se tam už dlouho podívat.

Češi chtějí podle průzkumu cestovat i během víkendů. Na kratší výlet po republice se v létě chystá 89 procent Čechů. Bez ohledu na počet osob za něj odhadem vydají 2 380 korun.

Jan Herget | Foto: Český rozhlas

„Průměrná útrata na české dovolené vychází na něco málo přes 700 korun na osobu a den, přičemž nejvíce se utratí za ubytování a stravování v restauracích,"říká Jan Herget ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism.

Podpora cestovního ruchu

Pro podnikatele v cestovním ruchu to podle něj představuje potenciál v podobě 92 miliard korun. „Porovnáme-li čísla s dubnovým průzkumem vidíme zásadní rozdíl. Lidé se nebojí a ani dopad na finance nevnímají tak negativně. Navíc dvě třetiny lidí si teprve vybírá konkrétní lokalitu v Česku, a proto je dobře, že města, kraje i vláda přichází s různými vouchery, které mají za cíl nerozhodnuté hosty nalákat," dodal.

Vlastní podporu domácí turistiky připravila některá města, a také kraje. A to třeba ve formě slevových pobytových voucherů, volných vstupenek do muzeí, galerií, zoo či skanzenů. Stát finančně podpoří dovolenou v lázních.

Foto: Libor Sváček,  Wikimedia Commons,  Public Domain

Původně měly podle ministerstva pro místní rozvoj státem dotované poukazy na dovolenou v Česku platit v létě na pobyty v hotelech, penzionech, apartmánech, ale třeba i v kempech. Zatím ale vláda schválila voucher na podporu lázeňství, kdy lidem přispěje na úhradu pobytu a procedur 40 procent, maximálně 4000 korun. Podmínkou bude pobyt v tuzemských lázních na minimálně šest nocí s pěti procedurami. Poukazy budou platit od začátku července. Nárok na ně budou mít lidé starší 18 let, kteří platí zdravotní pojištění.

"Do budoucna se hovoří o možnostech širšího výběru z nabídky krásného ubytování v Česku. S největší pravděpodobností však budou podporovány především nejvíce postižené turistické regiony a to až na období mimosezóny, kdy budou potřebovat podporu nejvíce. V budoucnu tak přijde i zvýhodněná možnost poznat hotely na různých místech naší vlasti i malebné penziony českých majitelů. Je pak na vás, jestli si k cestám po Česku pronajmete apartmán v okresním městě a večer zajdete do místní restaurace nebo si raději vyhlídnete malinký kemp někde u lesa. Důležité je, že si příští dovolenou naplánujete v Česku. Podpoří to mnoho podnikatelů v českém pohostinství a díky státnímu rekreačnímu poukazu to pro vás může být poměrně výhodné," uvádí ministestvo pro místní rozvoj na stránce StátníPoukaz.cz.

Světové Česko

Kampaň ‚Světové Česko‘,  foto: CzechTourism

Agentura CzechTourism na podporu domácího turismu už před několika týdny spustila kampaň #světovéČesko. Jejím cílem je motivovat české obyvatele, aby objevovali Českou republiku. Kampaň na internetu běží na sociálních sítích a na cestovatelském portálu agentury Kudyznudy.cz.

"Konceptem projektu #světovéČesko se snažíme lidi motivovat k tomu, aby navštívili i méně známá místa v regionech, která na tuzemské turisty čekají," uvedl Jan Herget.

Portál publikoval za poslední měsíc několik desítek tipů na „světové" výlety. Jde o místa v Česku, která se podobají světoznámým protějškům. Zve například na výlety na horu Fudži, do údolí Moravského Toskánska, lesů České Kanady či romantických zahrad malého Versailles. Nebo do Bílého domu, který vypadá jak vystřižený z amerického Washingtonu, skalních věží z pohádkové země Narnie nebo do soutěsek českého Grand Canyonu.