Letošní Pražské jaro zahájila Mácalova Má vlast

Dirigent Zdeněk Mácal při zahájení Pražského jara, foto: ČTK

Festival Pražské jaro, to jsou koncerty domácích a zahraničních hudebních těles, vystoupení předních pěvců, operní představení, ale také soutěže mladých dirigentů a hráčů na hudební nástroje. Třítýdenní program se rozběhl v sobotu večer - jak jinak - slavnostním provedením Smetanovy Mé vlasti.

Dirigent Zdeněk Mácal při zahájení Pražského jara,  foto: ČTK
Pražské jaro otevřel koncert České filharmonie a jejího šéfdirigenta Zdeňka Mácal:

"Já jsem dirigoval Mou vlast celý život, už jako student v Olomouci, potom než jsme odešli, ale i v zahraničí jsem se Mou vlast snažil uplatňovat. Samozřejmě většinou se mi nepodařil celý cyklus, protože celý cyklus Mé vlasti je poměrně neznámý. Stále neznámý, i když je to Smetana. zahajuji letos Pražské jaro, domlouvali jsme to s panem doktorem Podgorným už nejmíň před deseti lety a konečně k tomu došlo. Jistě je to pro mě veliká radost, že jsem se vrátil a že doma diriguji na zahajovacím koncertě Mou vlast."

Jedenasedmdesátiletý Mácal takto zahajoval Pražské jaro poprvé. Bezmála třicet let po okupaci Československa v roce 1968 strávil v exilu. Příští rok v lednu Mou vlast natočí s Českou filharmonií na CD pro japonskou vydavatelskou společnost. Jak sobotní koncert hodnotí hudební kritička Dita Hradecká?

"Samozřejmě nešlo o nějak novou interpretaci, to snad ani nikdo neočekával, protože orchestr České filharmonie má už tu interpretaci svým způsobem vžitou a ta tradice je velmi silná. Zejména smyčce jsou velmi měkké, je to celé velmi zpěvné, velebné a majestátní a nelze si při tom uvědomit ten mimohudební přesah, který tato skladba pro všechny Čechy má. Nicméně Zdeněk Mácal, jak je jeho zvykem, vložil do toho všechnu svou vehemenci a energii, a zejména první polovina tedy vyzněla velmi energicky a dynamicky."

Součástí Pražského jara je v úvodu také tradiční dirigentská soutěž. V porotě zasedá již 15 let také Martin Turnovský. Podle něj špičkový dirigent potřebuje charisma:

"To se dá těžko naučit. Je to schopnost okamžitě zapůsobit na orchestr a na publikum, a to nemá každý. Snad se to může vyvinout, jsou výborní dirigenti, o kterých bych řekl, že charisma vlastně nemají, a mohou přesto být dobří dirigenti. Ale do špičky se pak těžko může dostat."

Vítězem letošní dirigentské soutěže se v neděli stal čtyřiadvacetiletý Krzysztof Urbanski z Polska. Porota dále rozhodla, že druhé místo patří jeho krajance Marzeně Diakunové a jako třetí se umístil Koji Kawamoto z Japonska. Na Pražském jaru se dirigentské osobnosti objevovaly už od jeho počátku, například na prvním ročníku vystoupil tehdy začínající Leonard Bernstein.