Liberec přivítá v únoru světovou elitu severské kombinace

Foto: ČTK

Liberec měla tento víkend čekat ostrá generálka před únorovým mistrovstvím světa v klasickém lyžování. Pro nedostatek sněhu však musel být závod Světového poháru zrušen. Nic to ale nemění na faktu, že výsledky našich reprezentantů, především Pavla Churavého a Tomáše Slavíka, z úvodu sezóny by mohly přinést v únoru domácím divákům možná i medailovou radost.

Pavel Churavý,  foto: ČTK
Přes úspěšný vstup do sezóny, v podobě 4. místa ve finském Kuusamu, má Pavel Churavý skromné cíle.

"Určitě se těším, ale konkrétní ambice jsem si před sebe nedával. Vše spíše směřuje k MS, ale doufám, že do 15. místa bych se měl dostat."

Divácká podpora našemu borci pomáhá, ale zároveň ho i svazuje.

"V samotném závodě to spíše vyhecuje, ale na druhou stranu doma cítím tlak. Všichni po nás něco chtějí - trenéři, novináři, známí - dozvědět se nějaký informace a pak je to takové nestandardní. Když jsme v cizině, tak si nás nikdo nevšímá, ale tady máme určitý povinnosti a tím je to těžší. Každopádně když nás někdo pod můstkem nebo na trati podpoří, tak je to ohromná výhoda."

V severské kombinaci se před sezónu kvůli zatraktivnění této disciplíny významně změnila pravidla. Zkušený český reprezentant zatím nemá jasno v tom, zda mu tyto změny spíše pomohou či uškodí.

"Nevím jestli je to pro mě změna k lepšímu. Více mi vyhovovala delší 15 km trať, ale mám to vyzkoušené pouze z přípravných letních závodů a tam se toho moc nepozná. Uvidíme, třeba mi to bude vyhovovat."

Ve SP budete spokojen s umístěním do 15. místa. Dáváte si pro MS vyšší cíle?

"Samozřejmě cítím, že je v možnostech při optimálních podmínkách i vyladění formy být do 10. místa, ale to je hodně vysoko nastavená laťka. V družstvech bychom mohli být v ideálním případě do 6. místa."

Tomáš Slavík,  foto: ČTK
Nejen Pavla Churavého, ale také jeho kolegy vede i v letošní sezóně reprezentační trenér Luděk Šablatura. Ten si pochvaluje navýšení finančních prostředků na přípravu, které vedou k jejímu zkvalitnění i důležitému posílení realizačního týmu.

"Máme fyzioterapeutku, což je základní věc. Dále i psychologa, i když to ještě není úplně podle mých představ, tak je to úžasný pokrok - to jsme nikdy neměli. Z tohoto hlediska se nám celá příprava ohromně změnila. Díky lepším finančním podmínkám jsme si poprvé nemuseli ve Finsku vařit, ale mohli jít v klidu na jídlo, do haly atd. Příprava proběhla tak, jak jsme si přáli. Nikde jsme se nemuseli škrtit."

Změna pravidel přinesla i úplně jiné tréninkové dávky.

"Za prvé jsme nemohli udělat tolik objemů, abychom na prvních závodech nedopadli jak sedláci u Chlumce. Ve vlastním tréninku jsme dávali daleko větší důraz na rychlost a rychlostní vytrvalost."

Šablaturovi nalily úvodní závody letošní sezóny optimismus do žil. Proto směrem ke světovému šampionátu na domácím sněhu dokonce tajně doufá v medaili.

"Byl bych spokojený s každým umístěním do 10. místa v jednotlivcích a do 5. místa v družstvech. Podmínky na Ještědu jsou však větrné a tak může docházet k překvapením. Když jsem trénoval Rygla a Kučeru, tak jsme byli pořád na bramborových pozicích a tak bych si přál, aby to už konečně jednou cinklo."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio