Liberecká ambulance na Srí Lance možná setrvá déle

Český zdravotník Filip Jakubík z nadace Hand for Help na Srí Lance, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na Srí Lance působí od ledna liberecká mobilní pediatrická ambulance společnosti Hand for Help. V těchto dnech se týmy zdravotníků a organizátorů střídají, na místo odjíždějí noví a odvážejí s sebou také další potřebné zařízení. Vilém Faltýnek se zajímal o podrobnosti.

Český zdravotník Filip Jakubík z nadace Hand for Help na Srí Lance,  foto: ČTK
Mobilní pediatrická jednotka, malá mobilní nemocnice s dětskou a porodnickou částí, je umístěna v městě Galle na jihu Srí Lanky zničené vlnou tsunami. Ve spolupráci s místními zdravotníky na místě pracuje cca třicetičlenný tým lékařů, sester a pomocného personálu. Ze Srí Lanky se o víkendu vrátila pracovnice společnosti Hand for Help Jana Eichlerová. Radiu Praha popsala, jaká je situace na místě:

"Ta nemocnice funguje nyní velice dobře. Je to tak, že dva zdravotnické týmy včetně lékaře a sester vyjíždějí do terénu a tam se starají o nemocné v uprchlických táborech. Ti nemocní jsou třeba vzádleni od Gallé třeba několik desítek kilometrů a k nám se dostat nemohou. Ani nemají informaci o tom, že tato nemocnice existuje, protože se to samozřejmě do tisku nedostane. A kdyby náhodou, tak se k nim ten tisk nedostane."

To znamená, že na té základně v městě Galle nemocnice nepracuje?

"Tam nemocnice taky funguje. Ovšem je to tak, že máme k dispozici denně tři lékaře, jeden zůstává v táboře a léčí příchozí děti a ti dva vyjíždějí do okolí."

Jaké zdravotní problémy vlastně pomáhá ta nemocnice nejčastěji řešit?

"Nejrůznější. Ještě se doléčují zranění způsobená tsunami a jsou tam taky nemoci, které leckdy dají naším lékařům dost zabrat, protože je nemohou rozluštit. Třeba takhle objevili nevenerickou syfilitidu. Byli sedmý národní tým lékařů, který se přišel na jedno dítě do sirotčince podívat, pořád na to nikdo nemohl přijít, až to rozluštili naši lékaři."

Český zdravotník Jiří Černý z nadace Hand for Help na Srí Lance,  foto: ČTK
Jak se polní nemocnice v Galle vypořádala s těmi problémy, které komplikovaly její činnost na začátku, tzn. například ten problém s nedostatečnou klimatizací?

"Tam vznikl velký zmatek, ta země je na stech kilometrech strašně zpustošená a tsunami zničila taky elektrické rozvody, jsou tam spadané dráty. Je normální, že třeba elektřina vypadne na tři hodiny. Zkušenosti pana Jaromíra Dolanského a jeho technického týmu byly takové, že s sebou vezli elektrocentrály, které nahradily dodávku proudu, ale neutáhly všechno, například klimatizaci. Dnes tam odlétá ještě větší elektrocentrála, aby se mohli spolehnout na vlastní zdroje."

Od kdy polní nemocnice na Srí Lance působí a jak dlouho předpokládáte, že ještě setrvá?

"Ta nemocnice byla původně myšlena na tři měsíce, Srí Lanka nás požádala, abychom to působení prodloužili na šest měsíců. Mluví se o jednom roku, ale to už je otázka jiného projektu a to se bude řešit časem."

Koordinátora Jaromíra Dolanského na místě nahardí Eva Čejková, která právě odlétá z republiky. S jakým očekáváním?

"S očekáváním asi jako všichni - chceme pomáhat lidem, proto tam jedeme. Všichni chceme pomáhat a věříme, že jsme na tom správném místě ve správnou dobu."

Půlroční projekt bude stát podle odhadu 19 milionů korun z prostředků získaných veřejnými sbírkami a sponzorskými dary.