Lidovci volili své vedení

Ludmila Müllerová a Jiří Stodůlka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidovci už neodmítají předčasné volby jako řešení současné zablokované situace. Vyplývá to z usnesení, které v pondělí schválila celostátní konference KDU-ČSL. Křesťanští demokraté dosud myšlenku nových voleb nepodporovali. Hlavní náplní lidoveckého jednání však byly volby nejužšího vedení po nedávných rezignacích místopředsedů Cyrila Svobody, Milana Šimonovského a Romana Línka.

Pavel Severa a Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Odstoupivší místopředsedy nahradili senátoři Jiří Stodůlka, Ludmila Müllerová a Josef Kalbáč, který až ve druhém kole tajných voleb porazil poslankyni Vlastu Parkanovou. Skutečnost, že volbami neprošel ani jeden poslanec, se jeví jako určitý projev nedůvěry k nim. Tak to vidí i politolog Lukáš Valeš z Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni:

"Já si myslím, že je to jednoznačně projev nedůvěry. Poslanecký klub strany lidové v čele se svým předsedou Miroslavem Kalouskem byl právě v jeho osobě, ale i řady dalších poslanců zatížen jednáním s ČSSD o sestavení vlády s podporou KSČM. Lidová strana udělala celou sérii kroků, ve kterých se snažila zbavit toho neblahého stínu spolupráce s komunisty, a tohle je jeden z mnoha kroků, vedle rezignace předsedy, vedle změn vedení, jak zvýšit důvěryhodnost KDU-ČSL jak mezi straníky, tak mezi širokou veřejností."

Obměněné předsednictvo povede stranu do mimořádného prosincového sjezdu, kde si lidovci definitivně zvolí nového šéfa a znovu i místopředsedy. Nový místopředseda Josef Kalbáč věří, že současné změny ve vedení přispějí k uklidnění rozjitřené situace ve straně. Nastínil také roli lidovců v našem politickém spektru:

"Naše strana bude tím důležitým třetím křesťanskodemokratickým pilířem na politické scéně, protože 57 procent voličstva není pro to, aby tady do budoucna vládly dvě strany. Křesťanskodemokratická strana žije a žít bude, a my se určitě vynasnažíme udělat vše pro to, aby její postulát byl slyšet a byl zjevný."

Ludmila Müllerová a Jiří Stodůlka,  foto: ČTK

Podle Jiřího Stodůlky, dalšího z nových místopředsedů KDU-ČSL, se teď musí obměněné vedení soustředit na přípravu mimořádného prosincového sjezdu a práci na senátních a komunálních volbách:

"Ty volby budou také znamením toho, zda se straně podařilo ustát tyto horké dny pro nás. A doufám, že se to odrazí i ve volebním výsledku v jednotlivých regionech."

Politologa Lukáše Valeše jsem se také zeptal, co podle něj způsobilo, že lidovci už neodmítají předčasné volby jako řešení současné zablokované situace?

"Jednak tam je ideový záměr. Představitelé regionálních organizací lidové strany řekli jasně, že pro ně je důležitější vyřešit i třeba předčasnými volbami ten povolební pat, i když já to slovo moc rád nemám, i kdyby to mělo stranu poškodit. Na druhou stranu já jsem trošku skeptický k tomu jednoznačnému ideovému vyznění. Říkají to většinou lidé, kteří budou kandidovat za stranu lidovou v komunálních a senátních volbách, takže ze strany především představitelů jihomoravské organizace a dalších je to svým způsobem i určitý předvolební tah, jak znovu získat důvěru voličů před blížícími se novými volbami."