Lídrem pražské kandidátky TOP 09 se stal Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma, foto: ČTK

TOP 09 chce získat pražskou radnici. Oznámila, že lídrem její pražské kandidátky pro podzimní volby bude bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Strana, která ve sněmovních volbách získala v Praze nejvíce hlasů, má ambice obsadit post pražského primátora.

Zdeněk Tůma,  foto: ČTK
Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je Zdeněk Tůma mimořádně silný kandidát:

"S tou pověstí, kterou si získal jako guvernér národní banky, by si mohl jak v České republice, tak na celém světě vybrat, jakýkoliv džob by chtěl."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
To, že se Zdeněk Tůma nakonec rozhodl jít do pražských voleb za TOP 09, ocenil i první místopředseda strany Miroslav Kalousek:

"Tržní cena někoho, jako je Zdeněk Tůma, je na trhu pracovních sil několikanásobně vyšší, než je jakýkoliv plat pražského primátora. Když se pro něco člověk jako on rozhodne, tak se rozhodne proto, že chce spolu s námi něco změnit, nikoliv že běží za kariérou."

Karel Schwarzenberg přiznal, že zpočátku nebylo snadné Zdeňka Tůmu přesvědčit:

Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
"Nebyla to lehká volba především pro něho, protože to znamená, že půjde do tvrdého boje. A ví také, že v případě vítězství ho očekává velká práce na magistrátu a že nastupuje velmi neklidné a tvrdé období."

Letošní padesátník je Zdeněk Tůma mezinárodně uznávaný ekonom a bankéř. Od r. 2000 působil jako guvernér centrální banky, v r. 2005 ho prezident Václav Klaus v této funkci potvrdil na další šestileté období. Sám Tůma ale v dubnu letošního roku překvapivě oznámil svou rezignaci a své působení v bance ukončil k 30. červnu. Spekulovalo se o jeho možném přestupu do politiky, to ale Tůma popřel. Jako centrální bankéř a nestraník se vždy držel stranou politického dění, nyní se ale rozhodl vstoupit do TOP 09. Podle šéfa pražské pobočky Františka Laudáta chce strana v Tůmovi nabídnout zcela jiný styl politiky, než jaký dosud na pražské úrovni představovala ODS.

František Laudát
"Věci zašly příliš daleko a my chceme nabídnout Pražanům výrazně jinou kvalitu politiků s výrazně jinou výkonností, s výrazně jiným zacházením a nakládáním s veřejnými prostředky a majetkem."

Celou kandidátku pro pražské volby zveřejní TOP 09 zhruba do měsíce. Podle Laudáta se ale už nyní podařilo najít řadu odborníků:

"Máme mezi prvními patnácti kandidáty zastoupeny prakticky všechny činnosti, do kterých nějakým způsobem město zasahuje, od ekonomiky po ekologii, kulturu a podobně."

TOP 09 se tak na komunální úrovni začala kriticky vymezovat vůči svému koaličnímu partnerovi ve vládě - Občanské demokratické straně. Už z prvních komentářů přitom vyplývá, že pro ODS je Zdeněk Tůma silný protikandidát. Svou pražskou kandidátku občanští demokraté dosud nezveřejnili. Z dalších parlamentních stran proti Tůmovi budou kandidovat například Markéta Reedová za Věci veřejné nebo Jiří Dientsbier ml. za sociální demokraty.