Lipavský: Česko se těší v Angole skvělé reputaci, celá řada místních elit hovoří plynně česky

Evropa v Africe zaspala, ale po ruské invazi na Ukrajinu se to mění, řekl ministr zahraničí Jan Lipavský před odletem na misi do Angoly a Zambie. V afrických zemích šéf české diplomacie vidí velké příležitosti pro české firmy. Česko a Angola mohou podle něj lépe komunikovat i díky tomu, že na vysokých pozicích ve státní správě i podnikatelské sféře pracují absolventi českých vysokých škol.

Program v Angole odstartoval ministr Jan Lipavský setkáním se svým protějškem Téte Antoniem. Mezi hlavními tématy jejich rozhovoru byl rozvoj obchodní spolupráce. Ta má podle šéfa české diplomacie na co navazovat. Připomněl intenzivní vztahy, které byly v minulosti mezi Československem a Angolou.

„Celá řada angolských elit hovoří plynně česky, protože studovala ve městech jako je Praha, Brno nebo Olomouc. Angola má silnou ekonomiku, kterou chce diverzifikovat, chtějí se odklonit od závislosti na vývozu ropy, stejně tak, jako hledají cesty, jakým způsobem navázat další partnerství, aby se nedostali do závislosti na Číně. To je prostě vědomá politika, se kterou můžeme dobře pracovat. Teď je na nás, abychom zvládli jednání, ať už jde třeba o memorandum o porozumění mezi ministerstvy zahraničí nebo o memorandum, které by vedlo k vytvoření smíšené obchodní komory. Stejně tak je dobrým nápadem posunout dál myšlenku smlouvy o zabránění dvojímu zdanění nebo o ochraně investic. Když všechny dokumenty dokážeme dotáhnout do konce, tak ten dobrý potenciál vztahů získá reálný základ k tomu, aby se rozvíjel dál,“ naznačil Lipavský.



Příležitostí prezentovat své nabídky pak byl pro české podnikatele seminář na angolském ministerstvu ekonomiky a plánování. Prezentovaly se tam české firmy z oblasti zdravotnické techniky, zemědělství, strojírenství a dalších oborů. Ministr Lipavský navázal jednáním s angolským ministrem plánování a ekonomiky Mario Joaem, který je právě jedním z absolventů české vysoké školy. Rozvoj ekonomických vztahů mezi Angolou a Českem vidí jako obrovskou příležitost.

„Protože naše země byly hodně propojené už v minulosti. Česká republika nebo tehdy Československo bylo vždycky zdrojem vzdělání pro Angolu. Když se naše země stala nezávislá, potřebovala mít silnou veřejnou službu a Československo nabízelo studentům hodně stipendií. Můj otec byl vůbec první ve skupině Angolanů, kteří ta stipendia využili,“ připomněl angolský ministr plynnou češtinou.

Malý začátek, který může znamenat něco velkého

Za důležité označil, že kromě diplomatické záštity mohou podnikatelé při rozvoji vzájemné spolupráce využít právě diasporu. „Ti, kteří studovali v Česku, znají velice dobře české prostředí, znají velice dobře angolské prostředí. Čeští podnikatelé mohou využívat angolskou diasporu jako most,“ uvedl anngolský ministr. Rozvoj spolupráce mezi Českem a Angolou vidí zejména v oblasti potravinářství a energetiky.

„Česká republika je hodně silná jak v průmyslovém, tak i v zemědělském sektoru, v potravinářství. A to je přesně to, co potřebujeme. Angola se chce stát největším producentem potravin v Africe a k tomu rozhodně potřebujeme partnery, kteří nám v tom pomůžou. A také v energetickém sektoru, kde potřebujeme malé produkce energie z vodních zdrojů. Je tady velký prostor pro prohloubení vztahů. Já si myslím, že je to takový malý začátek, který může znamenat něco velkého,“ uvedl s úsměvem ministr.

V programu šéfa české diplomacie nechyběla ani schůzka s angolským ministrem obrany Joaem Ernestem dos Santosem. Tématem jednání byla i modernizace angolského obranného vybavení.

„Aktuálně se rozbíhá zakázka na opravu čtyř letounů L-39. Ale máme velmi zdatný a schopný zbrojní průmysl, který dokáže pracovat se zbraněmi sovětské výroby různého typu. Angolská armáda jimi disponuje a jeví ohromný zájem o znalosti a schopnosti našeho zbrojního průmyslu. Bavili jsme se například o vrtulnících. Takže je namístě bavit se o tom, aby se příslušné podnikatelé subjekty propojily. Je to velmi předběžné, ale rozbíhající se projekt opravy čtyř letounů je ukázkou toho, že to jde,“ nastínil český ministr.

Kromě obchodní spolupráce jednal český ministr v Angole také o geopolitických tématech včetně ruské agrese na Ukrajině. V této souvislosti angolským představitelům poděkoval za hlasování ve Valném shromáždění, kde Angola jednoznačně odsoudila ruský pokus o anexi ukrajinských území.

„Jasně jsem deklaroval, že vnímáme ten principiální postoj Angoly v otázce ochrany charty OSN. Také jsem jasně deklaroval pohled Česka na ruskou invazi na Ukrajinu, že je to pro nás existenční hrozba, že neseme velmi těžce následky. Nejzajímavější pro mě byla také možnost bavit se s ministrem zahraničí o chystané iniciativě, kdy řada afrických lídrů cestuje do Kyjeva a potom do Ruska. Jeho odpověď na moji otázku, jak to vidí, byla v tom smyslu, že Afrika bude přinášet poselství míru,“ poznamenal Lipavský.

Na závěr návštěvy Angoly se šéf české diplomacie setkal i s dalšími absolventy českých vysokých škol, z nichž mnozí pracují na vysokých pozicích ve státní správě i podnikatelské sféře. Česko se podle něj těší v Angole skvělé reputaci. „Absolventům našich vysokých škol se zde daří a jsou inspirací pro další generace,“ uvedl ministr, který se z Angoly přesunul do Zambie.