Literární konference v Praze se věnovala i Zdeně Salivarové

Zdena Salivarová a Josef Škvorecký, foto: ČTK

V těchto dnech v Praze probíhá mezinárodní konference s názvem Labyrint ženského literárního světa. Pořádá ji Literární akademie Josefa Škvoreckého, a tak je jen logické, že jeden z příspěvků je věnován i literární tvorbě jeho manželky Zdeny Salivarové. Přednášku připravila Michaela Swinkels - Nováková, česká lingvistka žijící od r. 1968 v Holandsku a v Belgii a dlouholetá rodinná přítelkyně manželů Škvoreckých. Milena Štráfeldová ji požádala o krátký rozhovor:

Zdena Salivarová a Josef Škvorecký,  foto: ČTK
Zdenu Salivarovou lidé znají v první řadě jako manželku Josefa Škvoreckého, pak jako nakladatelku v 68´Publishers a možná až nakonec jako spisovatelku. Je to správné pořadí?

"Bohužel je to pořadí naprosto správné a musím přiznat, že, pokud vím od Zdeny Salivarové, ji to trochu mrzí. Ona nenapsala mnoho věcí, ale napsala velmi kvalitní věci. Bohužel některé vyšly dost pozdě, čili pro její generaci nebo naši generaci byly velmi závažné, ale dnešní mladé lidi to nezajímá, nečtou to. Její zásluha pochopitelně bylo to nakladatelství. Každý říká - Škvorecký založil a Škvorecký vydává, a přitom to vlastně všechno nebo z velké většiny dělala Zdena Salivarová."

Můžeme se ještě vrátit k tomu, co napsala, a trošku to zrekapitulovat?

"Já bych začala samozřejmě jejími prvotinami. Ty psala, když byla členkou souboru písní a tanců. Tam psala svoje povídky a vydala je pod názvem Pánská jízda. Za jednu z těch povídek dokonce dostala v Americe velmi prestižní cenu. Dále napsala velice krásný román, který byl přeložen do angličtiny, ona ho nazvala Honzlová. To byla osoba, která vlastně celý ten příběh vypráví. A to byly také její zážitky ze souboru písní a tanců. Samozřejmě nejdůležitějším jejím románem byl román Hnůj země. Jedná se o emigrační román v podobě dopisů."

Nakolik je tento román pravdivým obrazem české nebo československé emigrace v Kanadě?

"Já bych řekla, že je vyloženě zrcadlem české a slovenské emigrace v Kanadě i v Americe, a dokonce i v Austrálii, protože dopisy pochopitelně chodily z celého světa. Jsou to také dopisy o úspěších i neúspěších, o dost tvrdém životě některých emigrantů, o tom, jak se rodiče obětovali pro děti, aby mohly lépe studovat a měly se lépe, a děti potom, když rodiče potřebovali jejich pomoc, jim nepomohly. Prostě lidské osudy."

Zdena Salivarová ovšem jako spisovatelka spolupracovala na některých knihách s Josefem Škvoreckým. Co například ta série detektivek z poslední doby?

"Pentalogie. Tak to bylo původně myšleno tak, že to bude trilogie. Šlo pokaždé o krátké setkání. O detektiva a paní, která emigrovala z Česka do Kanady, a poprvé se sešli u příležitosti vraždy. Ta paní je velice bystrá, takže tomu detektivovi velmi pomáhá vraždu vyřešit. Měla to být původně trilogie, ale zalíbilo se jim to tolik, že napsali čtvrtou i pátou knihu, takže pentalogie. Ovšem doufám, že mohu prozradit tajemství, že už je napsaná i šestá. Četla jsem rukopis a je samozřejmě vynikající."