Ludvík Vaculík Cesta na Praděd

Relace Radia Praha pokračuje setkáním s knižními novinkami. Dnes mimo jiné o knize Ludvíka Vaculíka Cesta na Praděd.

"Vůz tažený párem skvělých koní dorazil do Kutné Hory, zatímco krajinou, skrz pole a louky, šli jezdci v sedlech. Byl srpen roku 1966. Vůz krytý plachtou se šinul dolů náměstím, sledován z chodníků obyvatelstvem, mezi nimiž si vozataj výpravy Jan Špička všiml jedné ženy, jež si ho všimla také. Seskočil s vozu, který jel dál, a vrátil se, aby na ženu pohlédl zblízka, ta však mezitím zašla do knihkupectví. Jan Špička z náměstí divnou náhodou z náměstí zabočil do jedné uličky a vešel na dvůr jednoho starého domu, aby tu na ženu počkal. Nebyla to však náhoda, že ta žena opravdu přišla. Oba byli svou příhodou zaujati, takže si řekli několik vět, a nic víc, protože vtom Ludvík Vaculík přestal psát. K rukopisu počatému v roce 1969 se vrátil po jedenatřiceti letech. Zkušenější autorsky i mužsky pokračoval prostě v líčení Špičkovy cesty na Praděd i jeho nočních návratů do Kutné Hory."

Těmito řádky na přebalu knihy dává Ludvík Vaculík případnému čtenáři přivonět k atmosféře knihy. O čem že román vypráví? To už prozradil autor osobně.

Ludvík Vaculík hovořil o nové knize Cesta na Praděd, která vyšla v nakladatelství Atlantis.

A na závěr ještě několik nových titulů, které se v poslední době objevily na pultech. Pavla Jazairiová, redaktorka zahraniční redakce Čro 1 Radiožurnálu přizvala svého přítele a výtvarného teoretika Jiřího Hůlu k práci na nové knize. Vznikl tak zajímavý inspirativní útvar dvojího pohledu na zemi faraonů a mešit pouštních oáz i dramatických politických zvratů, na události a život lidí v zemi, která byla jedním z nejstarších center civilizace. Knihu Egypt vydalo nakladatelství Radioservis.

Mezi novinky rovněž patří kniha bývalého disidenta, dnes velvyslance v Rakousku, Jiřího Gruši. Jeho kniha Česko: návod k použití vychází v autorově překladu z němčiny v brněnsklém nakladatelství Barrister & Principal. Gruša vložil do nevelkého svazku značné množství svých kritických a velmi originálních úvah nashromážděných a promýšlených po léta na téma českého a moravského údělu, našich hrdinů a prototypů, legendárních míst a postav.