Luxusní zboží z doby stěhování národů. Vědci zrestaurovali unikátní nález z poloviny 5. století

Skleněné nádoby

Předměty z 5. století našel úplnou náhodou muž v Hostimi u Berouna. Po více než dvou letech se odborníkům podařilo zrekonstruovat skleněné a keramické nádoby. Nález uvidí lidé v příštím roce v Muzeu Českého krasu v Berouně.

Období stěhování národů se vyznačovalo rychlými změnami v celé Evropě. Ze stejné doby pochází i objevený soubor luxusních i běžných předmětů každodenního života. Více prozradil Jan Mařík z Archeologického ústavu AV.

Jan Mařík | Foto: Jana Plavec,  Archeologický ústav AV ČR

"Dohromady to je sedm keramických nádob, sedm skleněných nádob, čtyři vědra. Mezi tím zemědělským nářadím najdeme například kosu, srp, ale třeba také malý železný zvoneček. Ten nález byl učiněn v roce 2022. Nálezce kontaktoval pracovníka Archeologického ústavu a už se začalo se standardním vyzvedáváním toho depotu."

Jsou to předměty běžné potřeby, nebo jsou něčím unikátní a zvláštní?

"Naprostými unikáty jsou ty nádoby skleněné, z nichž dvě jsou v podstatě neporušené, ale mezi ty výjimečné nálezy patří i věci železné. Z těch železných určitě stojí za zmínku vynikající způsobem dochovaná například kosa."

Skleněné nádoby | Foto: Jana Plavec,  Akademie věd ČR

Unikátem je nádoba na drcení bylinek

Nález v terénu | Foto: Jana Plavec,  Akademie věd ČR

"Určitě stojí za zmínku keramická nádoba, takzvané mortarium. Je to nádoba, která má na povrchu olovnatou glazuru a velmi hrubý povrch. Sloužila v prostředí zanikajících římských provincií jako kuchyňské náčiní k rozemílání bylinek, a různých dalších příměsí, které se dávaly do jídla. Jednak tyto nádoby nebyly vyráběny v našem prostředí, stejně jako u toho skla se jednalo o takzvaný import. Zároveň tahle nádoba ukazuje i něco víc, že ti uživatelé používali postupy kuchyňské přípravy jídla, které byly vlastní tomu vyššímu kulturnímu prostředí. Patrně to jsou lidé, kteří patřili k tehdejším formujícím se elitám."

Ty předměty našel muž v Hostimi u Berouna. Kdo je nálezcem a jak vlastně k tomu objevu došlo?

"Přiznám, že jméno nálezce neznám. Nálezce se zachoval naprosto úžasně a projevil ohromnou duchapřítomnost. On se potkal se situací, kdy někdo krátce před ním ten depot narušil, narušil ho patrně nějaký detektorář. A ten detektorář, když viděl skleněné nádoby a železo, tak mu to asi nepřišlo atraktivní a nechal tu nálezovou situaci otevřenou. A ten nálezce vyhodnotil, že to je vážná věc, že je potřeba přivolat archeologa, věděl, že bude nejlepší, když to ošetří profesionál, a díky tomu se podařilo zachránit celou řadu věcí ve vynikajícím stavu."

V průběhu restaurování nálezů vědci také odebrali vzorky pro přírodovědné analýzy, které by měly přinést další informace o způsobu užívání zejména keramických i skleněných nádob a třeba i přiblížit okolnosti, za nichž byl tento unikátní soubor předmětů uložen do země.

12
49.96059616467434
14.129931552637656
default
49.96059616467434
14.129931552637656
klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • Archeologické objevy

    Odkud pochází nejznámější keltská hlava? Kdo byl Viking na Pražském hradě? Jaké poklady se zachovaly z doby bronzové? Vše se dozvíte v seriálu Radio Prague International.