Maminky si polepší. Možná...

0:00
/
0:00

Poté, co se šéfové sněmovních stran s premiérem dohodli na odblokování dolní komory, povedlo se poslancům středových stran a levice ve středu prosadit návrh na opětovné zvýšení peněžité pomoci v mateřství na loňskou úroveň. Radost maminek ale může být zatím předčasná.

Stačilo ukončit obstrukce v podobě předkládání zevrubně zdůvodňovaných pozměňovacích návrhů k pořadu jednání a návrh na zvýšení takzvané mateřské musel uspět. Nejenže měl jednoznačnou podporu levice, ale podporoval ho i střed politického spektra. Jeden z několika totožných návrhů, ten úspěšný, totiž předložili lidovci a setkal se také s podporou zelených. Jejich šéf Ondřej Liška vysvětlil: "Já mám velkou radost, že se podařilo napravit největší chybu Janotova balíčku, se kterým jinak souhlasíme a podporujeme jej. Nicméně tohle opatření, to znamená snížení mateřské, bylo příliš tvrdým a neadekvátním zásahem do života lidí, kteří si rozhodně nezaslouží a nemají nést tohle břemeno státního dluhu."

Eduard Janota,  foto: ČTK
Radost už ale neměl ministr financí Eduard Janota, který vyčíslil zvýšení nákladů státního rozpočtu o bezmála dvě miliardy korun: "Já někde jinde budu muset zkrátit, snížit, 1,9 miliardy korun."

To jako hlavní důvod svého odmítavého postoje ke zvýšení mateřské zdůrazňovali představitelé ODS, například ústy svého místopředsedy Petra Nečase: "Přestože my jsme několikrát zdůraznili, že tento nápad pana ministra financí a pana ministra práce a sociálních věcí nepovažujeme za dvakrát podařený, tak respektujeme politickou dohodu, která tady byla nad zněním Janotova protideficitního balíčku uzavřena."

Sociální demokracie ale nevidí problém zvýšených výdajů jako fatální, řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka: "My jsme vždycky říkali, že vláda má dostatečný manévrovací prostor, aby se s takovou částkou vyrovnala." A ministr financí již slíbil hledat úspory ve státní správě.

Podle místopředsedkyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové by se tedy maminky měly radovat: "Byl schválen i pozměňovací návrh, který to dorovnává od 1. ledna. Čili ty maminky, které teď měly zkrácenou mateřskou, tak jim to bude dorovnáno."

Jenže slovíčko „bude“ je zrádné. Pravicové strany ODS a TOP 09 mají v Senátu většinu a téměř určitě novou úpravu odmítnou. Vetovat zákon navíc může i prezident. Ten již slíbil nepodepsat žádnou normu, která zvýší výdaje státního rozpočtu. Sněmovna sice může horní komoru i hlavu státu poté přehlasovat – nyní se ale hraje o to, zda to ještě do voleb stihne.