Manětínsko si noční oblohu nezkazilo září tisíců světel. Oblast tmavé oblohy je tu už deset let

Nad Manětínem můžete dobře vidět Mléčnou dráhu. Oblast tmavé oblohy tu byla vyhlášená před deseti lety. Stalo se tak na základě dohody deseti obcí a dalších pěti organizací. Memorandem teď potvrdili vůli v projektu pokračovat.

Manětín najdete stranou ruchu měst, na pomezí Plzeňska a Karlovarska. Zároveň je to kraj s bohatou historií a množstvím památek. Jsou zde hluboké lesy a stolové hory. Noční obloha tu ještě nepodlehla záři tisíců světel našich měst.

Manětínská oblast tmavé oblohy byla vyhlášena 15. září 2014 | Foto: Pavel Halla,  Český rozhlas

Oblast tmavé oblohy nad Manětínem se stala třetí oblastí tohoto druhu v Česku. První vznikla Jizerská a druhá Beskydská.

Na Manětínsku nejsou větší města, průmyslové podniky, ani jiné významné zdroje umělého světla, které by negativně působily na noční přírodu. Zdejší oblast tmavé oblohy zaujímá asi 0,4 % rozlohy Česka, žije tu zhruba 4,5 tisíc obyvatel. Hustota zalidnění je 13 obyvatel/km2, zatímco v celém Česku je průměr 136 obyvatel/km2.

Rekord v tmavosti oblohy drží Žernovník u Bezvěrova. Tma jako v pouštní oblasti

Manětínskou tmu vidíte i z družicových snímků. Blízký Žernovník u Bezvěrova drží aktuální český rekord v tmavosti oblohy. Za výjimečně příznivých atmosférických podmínek v dubnu 2009 zde byla zaznamenána hodnota typická spíše pro odlehlé vysokohorské nebo pouštní oblasti než pro střední Evropu. Za běžných pomínek zde ovšem taková tma není.

Jiří Grygar | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

„Oblohu v Manětínské oblasti tmavé oblohy vnímám jako krásnou právě 10 let, od doby, kdy jsem byl u podpisu vzniku této oblasti. A já jí přeju, aby to bylo sto,“ řekl čestný předseda České astronomické společnosti Jiří Grygar.

Oblast je srdeční záležitostí i pro ministra pro věnu, výzkum a inovace Marka Ženíška (TOP 09): „Nejhezčí a možná vůbec první noční oblohu jsem viděl právě na Manětínsku, odkud pochází moje maminka. V České Doubravici jsem strávil mnoho času hlavně v létě a dosud sem velmi rád jezdím nejen kvůli nádherné noční obloze.“

Jas oblohy tu na několika stanovištích dlouhodobě monitoruje Česká astronomická společnost. V rámci příprav Manětínské oblasti tmavé oblohy před 10 lety bylo provedeno i podrobné měření stavu noční oblohy v celém regionu pomocí speciální celooblohové kamery.

Je tu vidět například zvířetníkové světlo

Výsledky měření ukazují, že nebe je zde podobně tmavé jako na horách nebo v národních parcích a panují zde příhodné podmínky pro pozorování noční oblohy a astronomických úkazů. Velmi dobře je viditelná Mléčná dráha, za příznivých okolností pak i některé vzácnější jevy jako např. zvířetníkové světlo.

Zatímco na Manětínsku lze na nebi spatřit asi 2000 hvězd, ve velkým městech je to jen několik desítek či stovek. Mezi hvězdáři z Plzeňska je tento region oblíbenou destinací, pravidelně sem jezdí pozorovat a fotografovat objekty blízkého i vzdáleného vesmíru nebo meteorické roje.

13
49.991603100000
13.229370100000
default
49.991603100000
13.229370100000
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: Astronomický ústav AV ČR
klíčové slovo: