Megalomani útočí

Senát vrátil minulý týden sněmovně s připomínkami novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Nová norma má mimo jiné nabídnout občanům a samosprávným orgánům možnost zúčastnit se mnohem aktivněji na rozhodování o této otázce. Jak uvádí Zdeněk Vališ, od novely si hodně lidí slibuje, že pomůže zabránit například realizaci různých megalomanských projektů.

Velké znepokojení budí nejen u ekologů zejména expanze stavebních aktivit do dosud nezastavěné krajiny s neporušenou přírodou. Tam, kde jde o nezbytnou výstavbu ve veřejném zájmu, jako třeba u dálnici přes České středohoří, bývá širší veřejnost ochotná přijmout nutné zlo. Něco jiného je ale obětování cenných území komerčním a často pochybným projektům. Místa s půvabnou a civilizací příliš nedotčenou krajinou přilákala totiž pozornost zahraničních investorů připravených tamní scenérii patřičně zpeněžit. K tomu má sloužit výstavba monstrózních zábavných aglomerací ve stylu Disneylandu. Jen v západních Čechách existuje několik takových záměrů. Obyčejně je za tím podpora některého ze známých politiků a občas se vidinou budoucího blahobytu nechají zlákat i místní samosprávy. Bude tedy zajímavé sledovat, jak si s tím poradí nový zákon o posuzování vlivů na životní prostředí, který by právě rovněž místním samosprávám měl poskytnout silnější hlas při rozhodování o různých projektech.

Snad největší pozornost už několik měsíců vyvolává záměr společnosti Bad Gieshubler Touristik, který předčí všechno, co dosud v Česku znamenalo devastaci přírody, nevkus a zvrácené pojetí hodnot. V krajině bohaté na přírodní krásy na Karlovarsku, v části vojenského prostoru Doupovské hory, by podle projektu mělo na ploše 18 čtverečních kilometrů vzniknout největší zábavní centrum Evropy s hotely, kasiny, lunaparky, westernovým městečkem a dalšímu atrakcemi, ze kterých lidem s úctou k přírodě, tradicím a kulturnímu dědictví běhá mráz po zádech.

Záměr nazvaný tiskem České Las Vegas počítá s kapacitou pro 40 tisíc lidí a podporuje ho sociálnědemokratický poslanec Michael Kuneš. Nápad prý zaujal i premiéra Miloše Zemana, který v něm zřejmě vidí možnost, jak doplnit státní rozpočet snadnými penězi a řešit třeba i problém regionální nezaměstnanosti. Paradoxně to byla sociální demokracie, která si ochranu životního prostředí zabudovala jako jednu z priorit do svého volebního programu. Posudky odborníků jsou přitom už na světě. A dokazují prý, že jde o mimořádně vzácnou a zachovalou krajinu, kde žijí jinde téměř vyhynulé druhy zvěře a totéž platí i pro rostliny. Navíc Doupovské hory v oněch místech plynule navazují na chráněnou krajinnou oblast Slavkovský les. Je dalším paradoxem, že vše se uchovalo díky existenci vojenského prostoru. Neprobíhalo tam žádné chemické hnojení, rozorávání luk či kácení stromů a do celé rozlehlé oblasti měl běžný občan vstup zakázán.

Ostatně stačí se dnes projít kdysi rovněž zakázanými vojenskými prostory na Šumavě poblíž německých a rakouských hranic, aby člověk pochopil, co to je civilizací téměř nedotčená příroda. Na Karlovarsku zatím nebylo zahájeno žádné správní řízení týkající se zahájení megalomanského projektu. Dojde-li k němu, hlavní váha rozhodování bude samozřejmě na armádě, potažmo na státu. Podle mluvčího resortu Milana Řepky, armáda v žádném případě neuvažuje o tom, že by se příslušného území zbavila. To ale investory neznepokojuje. Rozhodnutí jednoho ministra prý není podstatné. Hlavní slovo bude mít parlament. Takže vlastně leccos napoví postoj poslanců k novele zákona, kterou jim minulý týden vrátil Senát. Totiž, jakou váhu při posuzování vlivů na životní prostředí v něm nakonec přisoudí třeba občanům a občanským sdružením.