Ostravany trápí špatné životní prostředí

Foto: ČTK

Poprvé po osmnácti letech vyšli Ostravané do ulic znovu protestovat kvůli rostoucímu znečišťování životního prostředí. Nespokojili se ale jen s demonstrací: první z občanů se obrátil na soud a chce k žalobám inspirovat i další.

Foto: ČTK
Několik set lidí nespokojených se stavem ovzduší v úterý protestovalo na Masarykově náměstí v Ostravě. Hlavním adresátem protestu byl hutní gigant ArcelorMittal Ostrava a nejnespokojenější jsou obyvatelé přilehlých čtvrtí Radvanice a Bartovice.

"Situace s ovzduším se v Radvanicích a Bartovicích zhoršuje. Můžeme to pozorovat na zdraví svých dětí,"řekl například Českému rozhlasu člen občanského sdružení Vzduch Radim Chrapek. A Miroslava Pěčková z Radvanic České televizi popsala svá rána: "Oni dost docela teda v noci raději vypouštějí všechno možné. Ráno vždycky, než člověk začne chodit a než zamete, tak je takový černý prach, který se kovově leskne."

Foto: ČTK
Nejde ale samozřejmě zdaleka jen o subjektivní pocity. Loňská studie, kterou zpracoval Zdravotní ústav v Ostravě, potvrdila znečištění půdy, vody i vzduchu. Z třiceti odebraných vzorků půdy požadovaným limitům nevyhověl ani jeden, stejně tak neprošla voda z šesti místních studní, odborníci zde nedoporučují pěstovat vlastní zeleninu. Místostarostku obvodu Ivanu Michálkovou další poznatky přímo zarazily: "U nás o sedmnáct procent ty respirační choroby přesahují nad průměrem. Úmrtnost - je to riziko tady dvacetiprocentní," kdy je řeč o úmrtnosti předčasné.

ArcelorMittal Ostrava ve svém materiálu o ekologické politice označuje plnění všech požadavků zákona a ekologických standardů za klíčové proto, aby se firma vyhnula rizikům v oblasti řízení, svého image nebo obchodních aktivit. Šéf představenstva Sanjay Samaddar dokonce připustil, že lidé mají pro svou naštvanost jistě důvod. Pokud je tím důvodem firma, tak s tím musí něco dělat, řekl šéfmanager a slíbil snižovat emise. Podle mluvčí Věry Breiové vedení společnosti si je vědomo nedůvěry lidí a proto chce při modernizaci spolupracovat s univerzitními odborníky:

Foto: ČTK
"Vysoká škola báňská, Technická univerzita, vytvoří tým specialistů, který bude posuzovat ty naše projekty a bude garantem toho, že se jedná opravdu o ty nejmodernější technologie a bude i garantem toho, o kolik se třeba díky tomu sníží emise."

Sanjay Samaddar si však podle svých slov není vědom toho, že by firma jakkoli porušila zákon. Tím by se měl zabývat krajský soud, na který se už jeden z obyvatel radvanicko-bartovického obvodu obrátil se žalobou na ochranu osobnosti. Je zde totiž porušováno jeho ústavou dané právo na zdravé životní prostředí, tvrdí Jan Šrytr z Ekologického právního servisu, který připouští, že žalob by mohlo být ještě víc: "Ten případ má precedenční rozměr a počítáme s tím, že těch žalob do budoucna může být i více. Těžko hovořit samozřejmě za ty konkrétní lidi, jestli budou ochotni do toho sporu jít anebo nejít. A nemusí se týkat jenom této konkrétní věci."