Mendelova polární stanice v Antarktidě slouží vědcům už 15 let

Mendelova polární stanice, Antarktida

Patnácté výročí slaví polární stanice J.G. Mendela. Na ostrově Jamese Rosse ji provozuje brněnská Masarykova univerzita.

Stanice začala fungovat 22. února 2007. Její vybudování stálo asi 50 milionů korun a vědci ji využívají dva až tři měsíce v roce. Nejpříznivější jsou v Antarktidě klimatické pomínky od ledna do března, kdy je zde léto.

Letošní expedici komplikoval sníh i nestabilní počasí

Tým šestnácti českých vědců z Masarykovy univerzity v Brně | Foto: Adam Lukůvka,  Masarykova univerzita

Výročí si vědci připomenou přímo na místě v rámci letošní expedice. Ta byla komplikovaná nebývale velkým množstvím sněhu a nestabilním počasím.

Jak uvedl vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt, vědci proto využili každou chvíli, kdy bylo počasí příznivější, aby stihli odebrat vzorky živé i neživé přírody, posbírat z přístrojů data a realizovat primární měření.

Mendelova polární stanice | Foto: Jan Russnák,  Masarykova univerzita

Vědci zkoumají i vliv stresu na zdraví v polárních oblastech

Foto: Masarykova univerzita

Zajímavé výsledky se podle Daniela Nývlta očekávají i od výzkumu vlivu stresu na fyzické zdraví pracovníků v polárních oblastech.

Při vědeckém pobytu v Antarktidě jsou účastníci expedice vystaveni extrémním podmínkám, navíc téměř izolovaní od kontaktu s rodinou a prakticky se zbytkem světa. To však nutně nemusí u všech vyvolávat stres. Naopak je možné, že se někteří v těchto podmínkách uklidní a za stresor budou považovat spíše návrat do civilizace.

Foto: Masarykova univerzita

Aby bylo možné reakce organismu na tuto extrémní změnu ověřit a porovnat, vyplňují účastníci expedice dotazníky a testy pozornosti a jsou také pravidelně monitorováni za pomoci speciálně vyvinutého přístroje Entrant. Ten měří stres na základě fyziologických parametrů.

Česko otevřelo stanici jako 26. země s vlastní vědeckou základnou na kontinentu. Díky ní patří mezi státy s hlasovacím právem v Antarktickém smluvním systému. Antarktida je totiž považována za nadnárodní území, které je určené pouze pro vědecké účely.

Foto: Murray Foubister,  Flickr,  CC BY-SA 2.0
2
-63.80073971171081
-57.88343047639774
default
-63.80073971171081
-57.88343047639774