Minimální důstojná mzda v Česku je podle expertů 31.463 Kč hrubého

Foto: Viktorija Borodinovová, Pixabay / CC0

Jaká by měla být mzda, aby stačila na důstojný život? Odpověď na tuhle otázku hledali experti Sociologického ústavu Akademie věd. A došli k částce 31.463 korun hrubého, v Praze pak 36.850 korun. Tato částka by měla stačit na pokrytí potřeb i na volný čas a menší spoření.

Foto: Viktorija Borodinovová,  Pixabay / CC0
Tým odborníků při svých výpočtech zohlednil náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání i volný čas a úspory na nečekané výdaje, a to pro dva lidi.

Podle Českého statistického úřadu průměrná hrubá měsíční mzda v zemi ve třetím čtvrtletí dosáhla 33.697 korun. Polovina lidí však nevydělávala ani 29.549 korun hrubého.

"Polovina lidí u nás minimální důstojnou mzdu nedostává. Jsou to nízkokvalifikované profese. Ve větším počtu také ženy, které u nás vydělávají v průměru o pětinu méně než muži," uvedla Kateřina Smejkalová z Nadace Friedricha Alberta.

Na minimální důstojnou mzdu mnohdy nedosáhnou ani lidé s vyšší kvalifikací a vzděláním. Například nižší úředníci z radnic, pracovníci v sociálních službách, vysokoškolští učitelé, kuchaři ve školách nebo divadelníci a filharmonici.

Podle odborníků je kupní síla v Česku extrémně nízká

Česko patří v EU k zemím s nejnižší mírou chudoby a má nejnižší nezaměstnanost. Podle autorů však tyto ukazatele situaci lidí v Česku dostatečně nepopisují a minimální důstojná mzda má představovat "základní standard". Autorský tým poukazuje na to, že úroveň výdělků je v ČR ve srovnání s cizinou nízká.

"Kupní síla je tu extrémně nízká, téměř nejnižší v EU. Čtvrtina lidí není schopna platit nečekaný výdaj, desetina obyvatel je v exekuci. Nízkými mzdami konkurujeme asijským zemím přesto, že jsme státem EU," uvedla Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Nejvíc z rozpočtu ukrojí bydlení a potraviny

Kolik z rozpočtu ukrojí za měsíc jednotlivé výdaje? Potraviny a obědy v pracovních dnech vyšly na 5.550 korun. Náklady na bydlení činily v Praze 11.929 korun a jinde 8.216 korun.

Oblečení a obuv stály 1.144 korun, doprava 1.711 korun, mobil, internet a koncesionářské poplatky 1.353 korun a zdraví a hygiena 1.007 korun. Na volný čas a vzdělávání, koncert či divadlo jednou až dvakrát do měsíce a jednu dovolenou v Česku bylo měsíčně potřeba 2.818 korun z výdělku. Úspory na mimořádné výdaje a na důchod dosáhly pak 3.226 korun.

Expertní tým zahrnul do výpočtu jen běžné výdaje, ne vyšší částky za dražší oblečení a obuv či za lokální a udržitelné produkty. Za nadstandard považovali odborníci i náklady na psa, kočku či jiného domácího mazlíčka. Autoři výzkumu chtějí částku každý rok aktualizovat.