Útok inflace na platy Čechů. Reálné mzdy klesají zejména ve výrobě

Přestože tři čtvrtiny zaměstnavatelů letos plánovaly zvyšování mezd, reálné mzdy Čechům klesají. Vyplývá to ze mzdového průzkumu personální společnosti Grafton Recruitment. Ten byl realizován v průběhu 3. čtvrtletí ve 13 krajích Česka. Propad reálných mezd je důsledkem inflace, která roste rychleji než částka na výplatních páskách.

Pokles reálných mezd, pocítili zaměstnanci ve všech odvětvích, nejvíce ale jeho dopady pocítili pracovníci ve výrobě a ostatní zaměstnanci s nižší než průměrnou mzdou. Podle analýzy agentury je ve výrobním sektoru sedm pozic se mzdou pod 30 tisíc korun.

Ilustrační foto: Adam Cohn,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

„Obecně jsou nejnižší mzdy ve výrobním sektoru na střední a severní Moravě, konkrétně v Moravskoslezském kraji, dále pak v Olomouckém a Zlínském kraji. Mezi nejhůře honorované pozice patří CNC operátor, který si přijde na 25 až 35 tisíc, obráběč kovů na 28 až 35 tisíc nebo zámečník na 26 až 35 tisíc,“ přiblížila marketingová ředitelka agentury Jitka Součková.

Vůbec nejhůře placenou pozicí v celém výrobním odvětví je dělník ve Zlínském kraji, který si měsíčně vydělá 23 až 30 tisíc korun. Je to zároveň jediný případ v zemi, kdy si zaměstnanec ve výrobě nemůže vydělat více než 30 tisíc měsíčně.

Celkově se mzdy u pracovníků výrobního provozu nejčastěji pohybují v rozmezí 30 až 45 tisíc, u ostatních pozic je to v rozmezí 40 až 70 tisíc. U těch nejlépe placených si pak může zaměstnanec přijít na sto i více tisíc korun. Podle agentury se ale hranici 100 tisíc měsíčně výrobním firmám v regionech příliš překračovat nechce. Ve statistikách figuruje v sektoru výroba jen 13 pozic s takovouto mzdou, ve dvou případech z toho byla přitom tato mzda zaznamenána pouze v Praze.

Ilustrační foto: Charles Deluvio,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

U běžně obsazovaných pozic platí, že v Praze jsou mzdy zhruba o desetinu vyšší než ve zbytku Česka, rozdíl tedy není tak velký jako například v IT. U vysoce kvalifikovaných, a tudíž často nedostatkových pozic, jsou však mzdy v regionech obvykle stejné jako v Praze a mohou být dokonce i vyšší.

Navýšení mezd

Mzdy v Česku sice rostou, ale výrazně pomalejším tempem než ceny. Podle zjištění agentury Grafton Recruitment zvyšovalo mzdy o více než 10 procent jedno procento firem. A podle zářijového průzkumu personální společnosti Randstad mezi 140 podniky o 5 procent letos zvedla mzdy zhruba polovina firem. K navýšení, které by pokrylo inflaci, pak přistoupilo 7 procent podniků.

Ilustrační foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas

Podle ředitele společnosti Randstad Martina Jánského chce do konce roku pracovníkům ještě přilepšit až třetina zaměstnavatelů. „Toto druhé navýšení už většinou nebývá tak vysoké a pohybuje se obvykle do pěti procent,“ řekl Českému rozhlasu. Firmám, které přidávat nebudou, hrozí podle něj odchod lidí za lepšími finančními podmínkami.

Reálný propad průměrné mzdy v důsledku prudkého cenového růstu ale nepostihl pouze lidi ve výrobě, ale zaměstnance ve všech odvětvích. Cenový růst byl tak silný, že i zaměstnanci v nejdynamičtějších odvětvích ve výsledku zažívali reálný propad mezd.

Podle odborníků se tak dá očekávat pokles životní úrovně českých zaměstnanců a s tím související nižší chuť utrácet za zboží a služby.