Ministerstvo zdravotnictví má nový návrh protikrizových opatření

Vláda v pondělí neprojednala návrh zákona týkajícího se protikrizových opatření. Zdravotnictví by přitom letos mohlo chybět až 13 miliard korun. Návrh vlády ale nezískal politickou podporu. V úterý tedy ministryně zdravotnictví představila náhradní plán řešení dopadů ekonomické krize.

Dana Jurásková,  foto: ČTK
Původní návrh obsahoval například navýšení platby za státní pojištěnce, tzn. třeba za děti či nezaměstnané. Zvýšit se podle návrhu měl také dohled nad zdravotními pojišťovnami a pojišťovny měly podle představ vlády dát ze svých fondů 2,5 miliardy korun. Úspory mělo přinést i snížení cen léků a další změny v oblasti lékové politiky. Pro návrh protikrizových opatření ve zdravotnictví se ale kabinetu Jana Fischera nepodařilo najít dostatečnou politickou podporu, a tak byl stažen z jednání. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková uvedla:"My jsme ani po měsíci vyjednávání s politickými stranami nenašli politickou shodu. V tuto chvíli hrozí samozřejmě plná dopad ekonomické krize na pacienty. K poslednímu květnu je propad výběru pojistného v České republice 6 miliard korun. To znamená, že ten odhad celkového deficitu v rozpětí 11 až 13 miliard v roce 2009 se začíná potvrzovat."

S novou výší plateb státu za pojištěnce nesouhlasila ČSSD. Výhrady k některým bodům plánu měly i zdravotní pojišťovny.

V úterý tedy představila ministryně Jurásková kompromisní návrh protikrizových opatření, která chce ministerstvo prosadit za pomoci Senátu, bude také apelovat na členy horní komory, aby zachovali poplatky v nynější podobě. Úřad chce na jeden rok snížit ceny a úhrady léků. Vakcínu proti pneumokokům by měly nově hradit pojišťovny. S nimi se ministerstvo také dohodlo na převedení více peněz do tzv. základního fondu, z něhož se hradí péče.

Vláda se v pondělí zabývala také ochranou obyvatel proti nové formě chřipky, reagovala tak na zvýšení stupně rizika pandemie. Česko by mělo nakoupit navíc půl milionu dávek léků proti této nemoci a nasmlouvat i větší počet vakcín. Lék proti chřipce by měl být zajištěn pro čtvrtinu populace, pro další čtvrtinu by měl mít stát připravenu vakcínu.

"My navrhujeme změnit rozhodnutí o pandemickém plánu pro Českou republiku a navýšit zásoby antivirotik o dalších pět procent tzn. na celých 25 procent a zajistit blokační kapacitu pro výrobu očkovací látky proti pandemickému viru chřipky na 25 procent populace."

Uvedla ministryně Jurásková a dodala kolik by měly léky a vakcíny navíc stát. "Pro rok 2009 by to mělo představovat 138 milionů, pro rok 2010 236 milionů. Musím upozornit na to, že se jedná o cenu pěti set tisíc dávek Relenzy a o těch pět milionů dávek očkovací látky, respektive pouze té blokační kapacity. My teď platíme jen blokaci, rezervaci výrobní kapacity pro Českou republiku."

Kvůli podezření na novou formu chřipky bylo v Česku vyšetřeno 245 lidí, jen u čtyř z nich se zatím nákaza potvrdila.