Ministr Kavan na schůzce ministrů zahraničí v Sochaux

Evropská unie ve čtvrtek zopakovala své odhodlání, aby se na příštích volbách do Evropského parlamentu v roce 2004 podíleli také občané části zemí, které se na členství v Unii teprve připravují. Zaznělo to na schůzce šéfů diplomacií států patnáctky a dvanácti kandidátských zemí ve francouzském Sochaux. Jejich jednání sledoval Josef Kubeczka.

Ministr zahraničí Jan Kavan na Evropské konferenci potvrdil, že Česká republika je schopná ukončit vstupní jednání s Evropskou unií v roce 2002. Podle něj mu francouzský státní ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici potvrdil, že Česká republika se evidentně mezi státy, které by měly být mezi prvními novými členy Unie, počítá. Sdělil mu rovněž, že po reformě institucí nic nebude bránit rozšíření Evropské unie.

"Já jsem velmi příjemně překvapen panem ministrem Moscovicim, který několikrát zdůraznil, že tento časový harmonogram je pro něho přijatelný. Dovede si předestavit jak uzavření negociací v roce 2002, dokonce i v první polovině, tak vstup prvních zemí v letech 2003". Podle ministra Kavana s ním francouzský hostitel souhlasil, že je vysoká pravděpodobnost, aby Česká republika v roce 2004 již seděla za stolem příští mezivládní konference jako plnoprávný člen. Moscovici se naopak snažil rozptýlit obavy, že by úspěšné završení příští mezivládní konference bylo předloženo jako další podmínka pro rozšíření."

Jan Kavan se na schůzce v Sochaux také snažil získat podporu Evropské unie pro česko-rakouské jednání o jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Při této příležitosti oznámil, že premiéři Česka a Rakouska Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel budou jednat o Temelínu 12. prosince. Na této schůzce bude i zástupce Patnáctky, zřejmě komisař Günter Verheugen. Jan Kavan zároveň potvrdil, že Unie se snaží nahradit České republice listopadové kolo rozhovorů. To zablokovalo Rakousko kvůli Temelínu.

"Jsem přesvědčen, že to zablokování Rakouskem projednání kapitoly energetika a životní prostředí je záležitost vysloveně dočasná. Francie se snaží najít pro nás náhradní datum a snaží se o to velmi upřímně. Rakousko stejně nebude dlouho moci udržet situaci, v níž čtrnáct států je jednotné v postoji, který je totožný s naším postojem, a Rakousko se tím znovu ocitá v izolaci. Osobně věřím, že hlavní pokrok uděláme v bilaterálních jednáních s Rakouskem, k nímž dojde dvanáctého prosince nedaleko Vídně."

Schůzku premiérů byl měl připravit ministr Kavan společně s rakouskou partnerkou Benitou Ferrerovou-Waldnerovou. Schůzka se měla konat již v listopadu, ale pro pokračování blokád hranice rakouskými protijadernými aktivisty ji česká strana odložila.

Ministr Jan Kavan v Sochaux prohlásil, že otázka jaderné elektrárny Temelín je řešitelná v dohledné době. Další důvod napětí mezi oběma státy se podle něj týká tzv. Benešových dekretů, které kromě jiného po druhé světové válce umožnily vysídlení německojazyčného obyvatelstva z tehdejšího Československa mimo jiné do Rakouska. Její vyřešení možná bude trvat déle, ale domnívám se, že podobnými kroky, jakými jsme tuto otázku vyřešili s Německem, se ji podaří vyřešit i s Rakouskem, dodal šéf české diplomacie.