"Ministryně zdravotnictví uvěřila médiím," tvrdí David Rath

Milada Emmerová, Bohuslav Sobotka a František Bublan (vpravo), foto: ČTK

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová si rozmyslela zdražování některých léků. Úhrady se měly od 1. října zvýšit například u léků na vysoký tlak, cholesterol, depresi či alergii. Vyhlášku podepsala v pátek. V úterý si to rozmyslela, a platnost vyhlášky zastavila. Proč?

Milada Emmerová,  Bohuslav Sobotka a František Bublan  (vpravo),  foto: ČTK
"Po podrobnějším prostudování návrhu jsem zjistila, že neodpovídá politice sociální demokracie a programovému prohlášení vlády. Vyhláška v dnešní podobě by mohla způsobit velmi zásadní zvýšení spoluúčasti pacienta," prohlásila ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Proč tedy vyhlášku podepisovala? Znamená to, že si jí podepsala, aniž by si jí přečetla? Její tisková mluvčí Aneta Kupková to nedokáže dostatečně vysvětlit.

"Paní ministryně je motivována možnou úsporou nákladů na léky. Chtěla urychlit platnost této vyhlášky zavedením už od 1. října 2004. Avšak po podrobnějším prostudováním novely zjistila, že neodpovídá politice sociální demokracie a programovému prohlášení vlády."

Ministryně si vyhlášku dobře nepřečetla?

"V dnešní navržené podobě by vyhláška mohla způsobit velmi zásadní zvýšení spoluúčasti pacienta."

To jste mi ale neodpověděla na otázku?!

"Paní ministryně samozřejmě velmi podrobně prostudovala vyhlášku, nicméně zjistila, že neodpovídá politice sociální demokracie a programovému prohlášení vlády. A právě proto udělala toto rozhodnutí."

Lékárníci původní vyhlášku odmítali, protože v některých skupinách léků by stouply doplatky pacientů o deset až 15 procent. Napadali ji i za to, že byla narychlo připravena. Přitom podobné vyhlášky se připravují každý půlrok. Jak vysvětlil prezident Lékařské komory David Rath, je nutné například dorovnávat cenu léků podle kurzu koruny k cizím měnám. Podle něj zdaleka nešlo ve vyhlášce o zdražování léků. Tak ji interpretují jen média. Ministryně zdravotnictví prý skočila na nepravdivé informace. David Rath tvrdí, že si vyhlášku pravděpodobně skutečně nepřečetla, ale na tom není, podle Ratha, nic zvláštního, protože materiál je velmi obsáhlý.

"Tato vyhláška obsahuje šest, sedm, možná osm tisíc položek jednotlivých léčivých látek. Ke každé je přiřazena mnoho různých čísel, cen k úhradám. Pracuje na tom tým mnoha odborníků po mnoho měsíců. Těžko si lze představit, že jedna osoba je schopna toto během pár dnů přečíst a hlavně na to mít kvalifikovaný názor. Z tohoto odvozuji, že paní ministryně podlehla poměrně zjednodušujícím informacím některých tiskovin, které tuto vyhlášku označili, že jde o zdražení léků. A protože je sociální demokratka, nepřeje si zdražování položek pro pacienty, tak zareagovala, jak zareagovala. Já jí toto právo neupírám, ale myslím si, že uvěřila informacím, které se tak úplně nezakládají na pravdě."

Vyhlášku připravuje několik měsíců takzvaná kategorizační komise, která je složena z mnoha odborníků jak z ministerstva, tak nezávislých na ministerstvu. Ministryně hodlá komisi obměnit. V tomto složení prý nepracuje podle jejích představ lékařky a sociální demokratky, tedy v zájmu pacientů, hájí své rozhodnutí ministryně Emmerová.