Místo za mřížemi budou někteří odsouzení v domácím vězení

Od začátku příštího roku se v českém trestním právu objeví dlouho očekávaná novinka: soudy budou moci ukládat za méně závažné zločiny trest domácího vězení. Zavádí ho nový trestní zákoník a pro pachatele neúmyslných a méně závažných trestných činů bude alternativou k pobytu ve věznici.

A co si od nového druhu trestu slibuje ministerstvo spravedlnosti? Na to jsme se zeptali jeho tiskové mluvčí Jitky Zinke.

"Ministerstvo spravedlnosti od něj očekává, že napomůže snižování počtu vězňů v našich přeplněných věznicích. Soud vyhodnotí, zda je takovýto typ trestu efektivní u toho daného člověka. Velký význam bude mít probační a mediační služba, která se bude podílet nejen na výběru takovéhoto pachatele, ale zároveň bude v té první fázi vykonávat dohled nad tím, zda skutečně dochází k dodržování všech pravidel, které musí takovýto odsouzený splňovat."

Zavádění trestu domácího vězení bude probíhat ve třech fázích.

"Tu první fázi bychom mohli pojmenovat jako namátková kontrola. Ta bude hned od 1. 1. 2010 až do zavedení elektronického kontrolního systému, který předpokládáme v průběhu roku 2011. V tuto chvíli připravujeme výběrové řízení na poskytovatele, který by měl zajistit monitorovací systém. A abychom získali finance, tak jsme si podali projekt trestu domácího vězení v rámci programu Crime Prevention and Fight Against Crime k Evropské komisi, což by mohlo umožnit získání finančních prostředků ve výši něco přes 110 miliónů korun, což je zhruba 70 procent toho celkového nákladu. To znamená, že bychom ve velké míře uspořili."

Onen výběr je už druhou ze zmíněných fází. Monitorování pohybu odsouzeného by pak měl ve třetí fázi zajistit nesnímatelný náramek na ruce. Na další podrobnosti si ale ještě budeme muset počkat, dodává Jitka Zinke.

"Jakou to bude mít konkrétní podobu, to ukáže vlastně až to výběrové řízení."

Nabízí se pak otázka, zda do zavedení elektronického kontrolního systému nebude domácí vězení mít vlastně stejnou podobu, jako nemocenská.

"Nárůst toho počtu bude postupný, tak jak budou postupně soudy rozhodovat. Čili nestane se, že hned 1. 1. tady budeme mít zástupy takto odsouzených. Na druhou stranu probační a mediační služba bude povýšena o 90 osob, stejně jako bude i zajištěna po té materiální stránce. To znamená, že bude mít dostatek aut... čili i ta výbava tomu bude odpovídat tak, aby mohla kontrola probíhat. Bude to sice namátkové, nebude to každodenní, nicméně vzhledem k tomu, že ten počet bude narůstat postupně, tak by nemělo docházet k nějakým výrazným problémům."

Domácí vězení umožní lidem přes den chodit do práce či nakupovat. Mimo závažné důvody, jakým je například akutní potřeba ošetření, se pak 'domácí vězeň' bude muset na určeném místě zdržovat vždy ve večerních a nočních hodinách a nepřetržitě o víkendech a svátcích.