Muzejním počinem roku je expozice o horolezectví v Muzeu českého ráje

Foto: Jaroslav Hoření, archiv ČRo

Cenu Gloria musaealis za muzejní počin roku 2019 získala expozice o horolezectví. Najdete ji v Muzeu českého ráje v Turnově.

Foto: Ivana Bernáthová,  archiv ČRo

Sál Obecního domu, jindy zaplněný muzejníky a historiky teď nahradil on-line přenos. Do soutěže přihlásilo 60 muzeí a galerií celkem 87 projektů. Turnovské muzeum se díky nové expozici proměnilo v pomyslnou horskou krajinu. Jak uvedla jeho ředitelka Vladimíra Jakouběová, když viděli tak velkou konkurenci, měli trochu obavy.

"Na nějaké ocenění jsme samozřejmě mysleli, ale že to bude cena první, nás příjemně překvapilo a máme z toho obrovskou radost."

Foto: Ivana Bernáthová,  archiv ČRo

Jak oceňují novou expozici návštěvníci?

"Nám se za čtyři měsíce od otevření navýšila návštěvnost o 20 tisíc lidí, což je velký nárůst. Mysleli jsme, že to tak bude i v roce letošním, ale omezující opatření kvůli koronaviru nám tu návštěvnost zase ponížila. Nicméně v sezóně, za období července a srpna přišlo o 8 tisíc lidí víc než loni. Je úžasné, že si ten projekt cení jak odborná veřejnost, tak návštěvníci."

Foto: Jaroslav Hoření,  archiv ČRo

Vy jste řekla, že v Turnovsku a okolí je horolezec v každé rodině. Byla to nadsázka nebo to tak opravdu je?

"Opravdu to tak je. Když jsme expozici začali v roce 2011 připravovat, tak jsme sháněli celou řadu lidí z té horolezecké obce, protože nejsme takoví odborníci na tuto problematiku. Jak jsme se dostávali k pamětníkům a pak i k současným lezcům, tak jsme zjistili, že skutečně v Turnově je tento sport výjimečně zastoupený a je to obrovský fenomén pro tento region. Jsou tu kroužky, které vychovávají malé horolezce, pak je tu skupina mladých odvážných lezců. Je to dáno i tím prostředím, protože příležitostí, kde tady lézt, je skutečně mnoho. Jsou to Suché skály, Hruboskalsko, Prachov, leze se i v Jizerských horách. Horolezci jsou tu takovou zvláštní komunitou, ale velice početně zastoupenou."

Foto: Jaroslav Hoření,  archiv ČRo

Jak expozice vypadá? Pomáhali vám lidé i s exponáty?

"Expozice je výjimečná svým architektonickým řešením, protože je to něco úplně nového. Měli jsme štěstí na architekty. Pomohlo, že i oni sami jsou horolezci. Je to taková architektonickými prvky vytvořená krajina. Návštěvník tam stoupá po nerovné podlaze směrem jakoby k vrcholům. Není to žádný kašír, aby si lidé nemysleli, že tam jsou skály. Jsou to takové kubusy, které jsou osazeny různými exponáty, doplněny texty, jsou tam monitory, různé projekce.

Foto: Jaroslav Hoření,  archiv ČRo

Naše muzeum nemělo v době, kdy začalo o té expozici uvažovat, žádné sbírkové předměty nebo úplné minimum. Vyzvali jsme Turnováky, jestli by to, co mají doma, mohli postrádat a buď muzeu zapůjčit nebo darovat do expozice. Vznikla úžasná sbírka, která postihuje nejenom věci z prvopočátků lezení, kdy nám lidé nosili věci po dědečcích a pradědečcích, co našli doma na půdách, ale pomohly nám i firmy, které v současnosti vyrábějí tu nejmodernější techniku a pomůcky pro horolezce. Návštěvník tak má možnosti srovnání, jak se lezení za období 20. století výrazně změnilo a o kolik lepší podmínky a vybavení mají současní lezci oproti těm, kteří začínali lézt na přelomu 19. a 20. století."

Josef Rakoncaj,  foto: Jiří Špitálský,  Wikimedia CC BY-SA 3.0

Který známý horolezec Česka pochází z vašeho kraje?

"Těch je celá řada. Posluchačům se asi vybaví jméno Josef Rakoncaj, z Hruboskalska pochází i Radan Kuchař a celá řada dalších lezců. Jsou to lidé, kteří tento sport proslavili nejenom v Čechách, ale i v zahraničí. Také v té naší expozici jsou zastoupeni fotografiemi a dalšími věcmi, které používali při zdolávání jak vysokých hor, tak různých skal tady ve skalním městě," dodala pro Radio Praha ředitelka oceněného turnovského muzea Vladimíra Jakouběová.

V kategorii muzejní výstava roku zvítězilo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích za nové expozice, které představují přírodovědné, archeologické i národopisné sbírky. Soutěž chce upozornit na to nejlepší, co se v českém muzejnictví děje.

Foto: Jaroslav Hoření,  archiv ČRo