Muzeum gastronomie: nůž a vidlička nahradila prsty relativně nedávno
V Praze vzniká Muzeum gastronomie. Dozvíte se tu, kdy se přestalo jíst rukama, životní příběhy slavných kuchařů, a především vývoj kuchyně od ohniště až po tu nejmodernější.
"Máte tady spisy od 15. století. Ty ale nebyly popularizovány natolik, že by je měli lidé. Měli je na hradech, na zámcích, v klášterech. Byla to v podstatě otázka šlechty. Až teprve Rettigová, o které se polemizuje, zda ona sama psala, dostala tu kuchařku do měšťanských rodin a na venkov, kde se začaly kuchařky rozšiřovat. To bylo spojeno s historickou proměnou v polovině 19. století."
Kdy měli lidé nůž a vidličku běžně v ruce?"První byl nůž, byla to zbraň i kulinářský nástroj, pak nastoupila lžíce. Nůž a vidličku dohromady až teprve v polovině 19. století, kdy se to stalo běžným zvykem."
Vidličku sem přivezli účastníci křižáckých výprav z Východu. Evropa byla, co se týče kultury stolování, daleko za Asií, dodal Jaromír Sadílek z Asociace kuchařů a cukrářů, která nad muzeem převzala záštitu:
"V současné době je mnoho mladých kuchařů, kteří mají úspěchy na mezinárodním poli. A trošku nám scházel pohled do minulosti. Mě se to tady jeví jako ucelená historie."Kromě nejstarší česky psané kuchařky se lidé v muzeu budou moci seznámit i s proslulými českými a světovými kuchaři, cukráři či hoteliéry. Jejich historie je zastoupena například Karlem Julišem a Karlem Šroubkem, který mimo jiné v Praze založil první gastronomické muzeum u nás. V sále velkých kuchařů a filosofů gastronomie jsou i zakladatelé oboru. Například Guillaume Tirel zvaný Taillevent, který vařil a psal ve Francii 14. století. Muzeum se bude o středověkou kuchyni také pokoušet. Své umění tu předvede Luboš Teprt.
"Vařím a experimentuji se středověkou kuchyní na hradě Červený Újezd, který byl postaven před deseti lety, ale je tam asi 4000 exponátů. Je tam řada dobových instrumentů a forem, co se dá v kuchyních, které jsou tam asi čtyři, používat. Zkoušíme to. Je to spíše cesta badatelská, ale všichni návštěvníci hradu, kteří tam přijedou, tak mají možnost něco z mé produkce ochutnat a potom se se mnou o tom chviličku pobavit." Expozice ukáže také úpravu pokrmů - od pravěkého ohniště a vaření bez nádob, přes dýmnou a krbovou kuchyň až po mikrovlnou troubu a konvektory. Navíc tu je špičková kuchyň se všemi moderními 'vychytávkami', která nás vrátí do dnešní doby, kdy stačí zmáčknout knoflík, ale tradiční technologie a gastronomické umění je tu stále. A jak dodal Ladislav Provaan, bude se tu nejen vařit."Tento měšťanský dům, jehož historie jde až do 14. století, tak ten s dvorečkem vytváří krásné komorní prostředí, kde bychom rádi dělali poloprofesionální, vzdělávací programy a nejrůznější formy aktivit, na které se teprve chystáme."
V rekonstruované hospodě a baru z konce 19. století se v budoucnu návštěvníci seznámí s historií piva a destilátů, v kupeckém krámě s dobovými potravinami.