Na české verzi Wikipedie stále chybí tisíce památek. Pomoci může soutěž Popiš památku

V Česku existuje zhruba čtyřicet tisíc památek nejrůznějšího druhu, které jsou zapsány jako kulturní památka. Velká část z nich je encyklopedicky hodnotná, přitom ale na české verzi internetové encyklopedie Wikipedia zapsané nejsou. Změnit to má soutěž Popiš památku, jejíž šestý ročník právě probíhá. Zapojit se mohou zkušení wikipedisté i nováčci.

Zatímco mnohé české hrady, zámky či kostely přitahují pozornost návštěvníků Wikipedie, o spoustě historických budov, ale i třeba mostů či pomníků v Česku Wikipedie nic neví. Spolek Wikimedia Česká republika, který spravuje českou verzi encyklopedie, vytipoval tisíce méně známých památek, které by si popis zasloužily.

Roubenka | Foto: Magdalena Kašubová,  Radio Prague International

Za předchozích pět let soutěže bylo napsáno okolo patnácti set hesel. „Objevují se i pro někoho překvapivé památky – barokní mosty, mariánské sloupy nebo třeba venkovská sídla. Spousta takových ještě na svůj článek čeká. A přitom mohou mít zajímavou historii a něco vyprávět o svém regionu,“ uvedl Jan Loužek ze spolku Wikimedia.

„Co nám chybí dost, jsou venkovské památky, různé usedlosti, zámky nebo třeba roubenky někde v severních Čechách, což jsou historicky velmi zajímavé stavby. V každé větší obci dnes máte nějaký zámeček, nějaké sídlo s historii, která jde do nějakého 15 či 16. století a mnohdy jsou ještě starší,“ vysvětlil Loužek Českému rozhlasu.

Foto: Nenad Stojkovic,  Flickr,  CC BY 2.0

Každý podle něj může svou oblíbenou památku na největší české encyklopedii zviditelnit a ještě za to vyhrát ceny.

„Ten systém funguje tak, že lidé mohou napsat buď více krátkých článků, nebo i delší – třeba jeden nebo dva. A my máme na Wikipedii seznam nebo mapu památek. Takže tam si mohou soutěžící přímo naklikat třeba nějakou památku která není zdokumentovaná, ve svém regionu,“ přiblížil.

Přes čtyři tisíce

Source: Aktron,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

V mapách Wikipedie je podle něj v evidenci stále ještě přes čtyři tisíce nepopsaných památek, o kterých by mohl vzniknout článek. Vyhodnocení celé akce bude mít na starosti tříčlenná porota.

„Na vítěze soutěže čekají kvalitní knižní publikace o kulturním dědictví České republiky z různých regionů. A samozřejmě také nehynoucí sláva v podobě návštěvnosti článků – návštěvníci různých krajů Česka často hledají na Wikipedii informace o nejrůznějších památkách, mnohdy i v terénu, a to za pomoci chytrého telefonu. Články účastníků soutěže tak časem mohou pomoci tisícům lidí,“ dodal Jan Loužek.

Mediálním partnerem soutěže je portál PROPAMÁTKY, který se věnuje popularizaci českého kulturního dědictví. Do soutěže na doplnění encyklopedie Wikipedia se můžou zájemci zapojit do konce února.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Popi%C5%A1_pam%C3%A1tku