Na jižní Moravě probíhá rozsáhlé pátrání po dvou pohřešovaných dětech

pátrací rojnice

Jižní Morava je v těchto dnech svědkem rozsálé pátrací akce. Hledají se dvě děti - sourozenci Vosmanští. Co se vlastně stalo? 30. července si desetiletý chlapec a jeho o dva roky starší sestra vyjeli se svým švagrem, Belgičanem Stephanem Knaepenem, na výlet po jihomoravských památkách. Minulý týden našla policie Knaepena mrtvého - byl předávkován léky - a děti zmizely. Připravila Kateřina Brezovská.

Do pátrací akce se zapojily stovky policistů a od čtvrtka i vojáků, kteří v rojnicích procházejí pole, husté, místy až neprostupné lesy, rybníky a také bažiny u obcí okresů Vyškov a Korměříž. Potvrdila to policejní mluvčí Kamila Janíčková.

"Úsek je velice složitý a členitý, jedná se o lesnaté oblasti. Tato oblast celá byla vybrána na základě šetření týmu kriminalistů a navíc v těchto místech a v okolí byl zaznamenán poslední výskyt pohřešovaných dětí s jejich švagrem."

Tam, kde se policisté nebo vojáci nedostanou, létá vrtulník. Hledá se také stan a dva spací pytle, které měli oba sourozenci s sebou. I když den ode dne s pokračujícím pátráním mizí naděje, že se děti najdou živé, policisté stále oficiálně říkají, že existuje možnost, že jsou naživu. V to věří i rodina a také vojáci, kteří jsou do pátrací akce zapojeni.

"Je to důležité najít ty děti a my všichni věříme, že ještě žijí - určitě."

Kolem celého případu panuje řada nevyjasněných okolností. Prošetřuje se například požár, který někdo založil v domě Knaepenových 1. srpna, tedy v den Knaepenovi smrti. Jednou z variant je přitom to, že oheň založil on sám těsně předtím, než se předávkoval nebo byl předávkován léky. Klíčem k celému případu se také stále více jeví minulost sedmačtyřicetiletého Belgičana. Tento muž před dvaceti roky sloužil ve francouzské cizinecké legii a dotáhl to na kapitána. Je v Belgii dvakrát rozvedený a před pěti lety si vzal o pětadvacet let mladší Miladu Vosmanskou. S ní žil v Brně v nenápadném domku na okraji města a měl s ní tři děti. K pobytu se nikdy nepřihlásil, do Belgie jezdil jednou za tři měsíce pro invalidní důchod. S nikým kromě rodiny se v tuzemsku nestýkal a nikdy se nenaučil česky. Proto jsou důležité informace z Belgie, o které své belgické kolegy požádala česká policie a na které se nyní čeká.