Na Labi se diskutuje o budoucnosti řeky

0:00
/
0:00

Řeka Labe stojí ve středu pozornosti politiků i ochránců životního prostředí řadu roků. Nejčastěji frekventovaná je problematika výstavby jezů na tomto vodním toku. O Labi se však nejčastěji diskutuje v Praze nebo Berlíně. České sdružení Arnika a německý Spolek pro ochranu přírody a životního prostředí (BUND) proto uspořádal třídenní neformální plující konferencí s názvem "Dialog na lodi". V nafukovacích člunech se po Labi z Ústí nad Labem do Drážďan plaví více než 100 vědců, politiků a zástupců z oblasti ekonomiky. Cílem akce je poukázat na výjimečné přírodní hodnoty, které se kolem Labe nacházejí, a které by měly zůstat zachovány jako součást evropského přírodního dědictví. Přímo do jednoho s plujících člunů jsem se telefonicky spojil s Vlastimilem Karlíkem ze Sdružení Arnika.

"Akce probíhá tak, že pozvaní hosté sjíždějí Labe ve velkých gumových člunech a na nich i na břehu diskutují o Labe, ochraně vody atd. Účastníci se střídají, někteří účast odřekli, ale na lodi je momentálně tajemník českého ministra životního prostředí, Peter Hettlich, poslanec německého Spolkového sněmu a další."

Jaký je smysl akce?

"O Labi se lépe mluví, když je člověk přímo na řece a vidí, o čem je řeč. Zde se také setkávají lidé, kteří se mnohdy osobně nesetkali."

Nejčastěji se o Labi mluví v souvislosti s plánovanou stavbou jezů, je to hlavní téma?

Labe
"Určitě. Bylo to hlavní téma včera i dnes. V sobotu už budeme v Německu a tam se budeme nejspíš bavit o situaci na německé straně."

Podařilo se vám přesvědčit k účasti i některé z těch, co prosazují stavbu jezů, nebo je to plavba lidí se stejným názorem? Nechybí opozice?

"Ta tzv. opozice byla zastoupena včera, zástupcem německé strany. Byl zde zástupce saských přístavů a firmy, která na německé straně odpovídá našemu Povodí Labe. Z české strany byl přihlášen generální ředitel Československé plavby labské, ale zřejmě mu do toho něco přišlo a nepřijel."