Na Pražském hradě jsou vystaveny carské poklady z Kremlu

Carské insignie prvních Romanovců, jejich portréty, slavnostní výstroj, vzácné ikony a další předměty pravoslavného ritu, ale i stolní nádobí, dětské hračky nebo kolébku malých carevičů ukazuje unikátní výstava, která byla tento čtvrtek při příležitosti návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze slavnostně otevřena v Císařské konírně Pražského hradu. Jsou zde k vidění i předměty, které dosud nikdy neopustily moskevský Kreml:

Dmitrij Medveděv  (vlevo) a Václav Klaus na zahájení výstavy,  foto: ČTK
"Nemíváme často příležitost být svědky setkání kulturních a historických světů, které mají na jedné straně mnoho společného, na druhé straně jsou odlišné. Unikátní výstava pokladů uchovávaných v muzeích moskevského Kremlu našla na Pražském hradě stejně jedinečné zázemí,"

uvedl při vernisáži výstavy ve Španělském sále český prezident Václav Klaus. Připomněl, že výstava vznikla z iniciativy obou prezidentů při jeho návštěvě Moskvy v roce 2009. Náročné přípravy trvaly dva roky a podílela se na nich jak kremelská muzea v čele s jejich ředitelkou Jelenou Gagarinovou, dcerou prvního sovětského kosmonauta Gagarina, tak pracovníci Správy Pražského hradu a prezidentské kanceláře. Václav Klaus zdůraznil výjimečnost této výstavy jak z hlediska společenského, politického, tak zejména kulturního:

"V oblasti kulturní představuje tato výstava pro naši veřejnost jedinečnou příležitost seznámit se se starým ruským uměním vyjadřujícím východní pravoslavnou křesťanskou tradici, která leží v základech ruské kultury."

Vedoucí odboru kultury Pražského hradu Václav Beránek upřesnil, že výstava nazvaná Carský dvůr pod žezlem Romanovců zahrnuje mimořádně cenné historické i umělecké předměty z období 16. a 17. století:

"Je to poměrně úzké a krátké časové období ruských dějin, období nástupu prvních Romanovců. Časově některé předměty překračují období jejich vlády, protože tu jsou i předměty z konce 17. století, kdy už byli na trůnu jejich potomci."

Na přípravě výstavy se podílela i Julie Jančárková. Zdůraznila výjimečnost zápůjčky exponátů do Prahy:

"Jedná se o soubor věcí, jež pocházejí ze sbírek Muzeí moskevského Kremlu, nejvzácnější sbírky kulturních a uměleckých památek a relikvií a jedné z nejhodnotnějších kolekcí tohoto druhu na světě. Základ kremelské kolekce pochází z někdejší carské pokladnice a všechny exponáty jsou dnes národním pokladem Ruské federace. Jedná se o první podobnou výstavu v historii kulturních styků mezi Ruskem a Českem. I v samotném Rusku je velice obtížné se k těmto exponátům dostat."

Václav Beránek upozornil, že Pražský hrad zápůjčku z Kremlu doplnil i vlastní malou výstavou:

"My jsme u příležitosti této výstavy v Císařské konírně udělali ještě malou výstavku v Obrazárně Pražského hradu, kde jsme ze sbírek, které tu na Pražském hradě máme, vybrali obrazy ruského malíře Repina."

Výstava carských pokladů z Kremlu potrvá na Hradě do 4. března příštího roku.

Foto: autorka