Na zámek Loket se vrátila na obraze sv. Anežka Česká

loket_sv_anezka.jpg

Do rotundy hradu Loket se vrátila na obraze svatá Anežka Česká. Unikátní keramický portrét tu má své místo, protože právě v těchto prostorách sv. Anežka podle kronik prokazatelně byla. Dokonce tu zabránila popravě.

Loket
V rotundě loketského hradu je umístěn unikátní keramický portrét sv. Anežky České. Ta měla podle dobových záznamů rotundu patrně v roce 1226 navštívit, uvedl farář loketské farnosti Jiří Majkov.

"Je to skutečně originální portrét, který podle návrhu akademického malíře Tauce, vytvořil pan Rybáček ze starorolského porcelánu. Jsou to vlastně kachle dělané speciální metodou, aby vydržely i extrémní počasí. Tento portrét byl dělán speciálně pro Loket, protože historicky první zmínka mimořádného působení sv. Anežky se váže právě k Lokti."

Tehdy se tu udála zajímavá věc. Teprve patnáctiletá Anežka přijela se svým otcem Přemyslem Otakarem I. na hrad Loket a on tu potkal říšského kazatele Konrada z Halle, který mu odlákával vojska pro křížové výpravy.

"Přemyslu Otakaru I. se to moc nelíbilo. Když ho uviděl, tak okamžitě rozkázal, aby ho sťali. Dokonce k tomu dal k dispozici svůj vlastní meč. Tehdy zasáhla patnáctiletá Anežka, která s velikým pláčem a křikem otci vyčítala, že ho chce hned utratit a nenechá ho ani vyzpovídat. Zvedla Konrada, který už ležel na zemi, a odvedla ho do blízké kaple, jak píše kronika. A tam se mu dostalo duchovní útěchy. Mezitím ovšem Přemysl vychladl a daroval Konradovi život."

Právě blízká kaple, do které Anežka Konrada odvedla, je historicky právě rotunda na hradě Loket. I když církev měla obraz sv. Anežky už deset let, čekala, až pro něj bude důstojné místo, uvedl farář Jiří Majkov.

"Obraz byl původně určen na jiné místo na Lokti, ale to nebylo příliš vhodné. Tak jsme dlouhou dobu hledali, kam Anežka patří. A protože teprve v letošním roce byla rotunda zpřístupněna, tak se naskytla ideální příležitost umístit ji zrovna tam, kde sv. Anežka prokazatelně byla."

Obraz bude součástí veřejně přístupné expozice. O svatořečení Anežky neúspěšně usiloval už Karel IV. Došlo k němu až před dvaceti lety. V současné době je obnoveno pátrání po hrobu sv. Anežky, patronky nemocných, chudých a trpících. Kardinál Vlk svolil k průzkumu podzemí pražského kostela sv. Haštala. Podle některých indicií by se mohly ostatky světice nacházet právě tam.

10
50.186159270000
12.753560540000
default
50.186159270000
12.753560540000