Nadace Naše dítě získala Cenu evropského občana

Zuzana Baudyšová a Dita Charanzová, foto: ČTK

Senátorka a šéfka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová v pondělí převzala Cenu evropského občana 2014, kterou udělil Evropský parlament nadaci za 21 let činnosti v ochraně dětí. Zuzana Baudyšová se nově také stala prezidentkou, na místo ředitelky nastoupila Monika Šimůnková, která v rubrice Panorama představí nejen evropskou cenu, ale také plány do budoucna.

Zuzana Baudyšová a Dita Charanzová,  foto: ČTK
"Cena evropského občana se uděluje ze strany Evropského parlamentu na návrh europoslance, byla to paní Dita Charanzová, česká europoslankyně, kdo ten návrh podal. My jsme jí za to velmi vděčni. Nadace Naše dítě cenu získala za tu 21 letou činnost ve prospěch ochrany týraných, zneužívaných, hendikepovaných dětí, dětí, které jsou v nějaké krizi. Ta cena se, myslím, udělovala českým organizacím poprvé, o to více si toho vážíme. Jsme rádi, že přispíváme i k idejím evropské spolupráce, což dokládá i to, že spolupracujeme s mezinárodními organizacemi na ochranu dětí zejména v oblasti pohřešovaných dětí. V oblasti bezpečnosti dětí na internetu jsme zakládali tzv. horkou linku, na které se oznamují případy, kdy na internetu je nalezeno něco, co může být nelegální. Týká se to zejména dětské pornografie a dětské prostituce. To je veliké téma, kdy je také důležitá spolupráce evropských zemí. Domníváme se, že jsme cenu získali nejen za tu 21 letou činnost, která spočívá nejen v tom, co jsem už zmínila, ale také v tom, že jsme přerozdělili zhruba 260 milionů korun ve prospěch dětí, ať už byly nějakým způsobem ohroženy, hendikepovány... Byly to např. děti, které byly postižené a ze sociálně slabé rodiny, která neměla na nějakou zdravotní pomůcku. Byly to děti, které byly z rodin v mimořádné sociální nouzi, a hrozilo odebrání dětí, což určitě nechceme, aby děti byly odebírány z rodin na základě ekonomických důvodů. A jedna z těch základních věcí, která se nadaci a paní Baudyšové jako prezidentce na začátku podařila, tak bylo založení Linky bezpečí, což je největší linka důvěry pro děti v České republice. Těch projektů je celá řada, založili jsme také linku právní pomoci, kdy poskytujeme bezplatnou právní pomoc dětem a dospělým, kteří mají jakýkoliv právní problém týkající se dítěte, práv dítěte, ochrany dítěte. Je to velmi cenná služba, protože ne každý si může finančně dovolit právní pomoc a u nás zkušení advokáti z oblasti rodinného práva radí lidem po telefonu a mailu zcela zdarma."

Vy jste se nově stala ředitelkou nadace. Jaké jsou vaše plány? V čem budete pokračovat a chystáte nějaké nové projekty?

Monika Šimůnková,  foto: Jana Šustová
"Základním posláním nadace zůstává úkol rozdělovat finanční prostředky, které získá od sponzorů právě do všech oblastí, kde jsou potřeba peníze na děti ohrožené nebo nějakým způsobem hendikepované. Dál budeme rozdělovat finanční prostředky v tom největším množství, jaké je možné. Dále bychom chtěli působit i na té osvětové úrovni zejména v oblasti tzv. pozitivního rodičovství, což jsme také už v minulých letech zažili. Na té osvětové úrovni bychom se rádi zasazovali o zřízení instituce dětského ombudsmana, což je věc, o které se poměrně dlouho mluví. Dnes je to v mnoha evropských zemích samozřejmost, ale v České republice ještě ne. Na té státní úrovni, kde jsem i já působila v pozici zmocněnkyně pro lidská práva, tak vím, že už se ten proces trochu pohnul, ale stále ještě to jde, jak já to hodnotím, velmi pomalu. Ta instituce by se pro děti v České republice měla zřídit. Ať už proto, aby se děti mohly přímo na něj obracet se svými individuálními stížnostmi, nebo proto, že by ten člověk lobboval ve prospěch dětí a jejich práv na úrovni státní a zákonodárné. Působil i velmi preventivně, to znamená v oblasti práce s rodinami v takové míře, aby k odebírání dětí z rodin docházelo co nejméně. To se už samozřejmě děje, ale stále ještě třeba nemáme přesné počty, kolik dětí se ročně odebere, nejsou nějaké souhrnné statistiky, kolik dětí se vrátí do rodin a kolik ne. Zmiňuji to v souvislosti se známou kauzou posledních dní, s kauzou tzv. norských dětí."